Engeland van Wiegman bevestigt favorietenstatus met recordzege

Reacties

Engeland heeft de status als favoriet op het EK voor vrouwen in de tweede speelronde van de groepsfase onderstreept. Het thuisland - onder leiding van bondscoach Sarina Wiegman - vernederde Noorwegen. De teller bleef steken op 8-0 en dat betekende een recordzege op een EK. Daardoor plaatste Engeland zich alvast voor de volgende ronde.

Engeland van Wiegman bevestigt favorietenstatus met recordzege
Engeland
Engeland
8 - 0
Noorwegen
Noorwegen

Het eerste optreden van de ploeg van Wiegman was nog wat flets. Bevangen door de zenuwen kwam het niet verder dan een minimale zege op Oostenrijk. Daarop besloot Wiegman de druk te verplaatsen en zelfs eerstvolgende opponent Noorwegen de favorietenrol toe te delen.

In het stadion van Brighton & Hove Albion schudde de elf van Wiegman echter alle spanning van zich af. Geen spaan werd heel gelaten van de Noorse vrouwen, die de Engelsen langs alle kanten voorbij zagen razen. Het leverde binnen een kwartier een 2-0 voorsprong op na doelpunten van Georgia Stanway (penalty) en Lauren Hemp.

Daar hield het niet bij op, want vlak voordat de klok op het half uur stond besloot de ploeg van Wiegman een versnelling hoger te schakelen. In een tijdsbestek van een kleine twaalf minuten legde het Noorwegen op de slachtbank. Uitblinksters Ellen White en Beth Mead maakten ieder twee treffers, waardoor met een marge van zes treffers de kleedkamer werd opgezocht voor de rust.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

In de tweede helft ging Wiegman op jacht naar een record. Nooit eerder won een ploeg op het EK Vrouwen namelijk met meer dan zes goals verschil. Dat record stond al op naam van Engeland, dat in 2017 met 6-0 Schotland versloeg. Het werd echter verbeterd en verstevigd. Alessia Russo bekroonde haar invalbeurt met de zevende goal. De derde goal van Mead betekende een gouden griffel op de zinderende zege die betekent dat Engeland naar de kwartfinale gaat.

Oostenrijk
Oostenrijk
2 - 0
Noord-Ierland
Noord-Ierland

In dezelfde groep moest Oostenrijk van Noord-Ierland winnen om uitzicht te houden op de tweede ronde. Na de minimale nederlaag op Old Trafford tegen Engeland was het vertrouwen echter groot. Niet onterecht bleek. Katharina Schiechtl schoot namelijk al in de negentiende minuut raak.

Noord-Ierland moest - zeker na de nederlaag in de openingswedstrijd tegen Noorwegen (4-1) - op zoek naar de gelijkmaker. In een slotoffensief probeerde het die te forceren. Het ging echter mis voor het eigen doel en daar maakte Katharina Naschenweng dankbaar gebruik van: 2-0. Daardoor moet Oostenrijk in een onderling duel met Noorwegen uitmaken wie Engeland naar de tweede ronde volgt. Noord-Ierland is uitgeschakeld en kan de tickets naar huis alvast boeken.

Bekijk hier al onze video's
Meer EK Vrouwen
Meer over EK Vrouwen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.