Engeland met anderhalf been in achtste finale, zorgen voor Wiegman

Engeland heeft ook de tweede wedstrijd op het WK in Australië en Nieuw-Zeeland winnend afgesloten. Door de zege op Denemarken is de achtste finale binnen handbereik, maar er is ook stof tot nadenken voor bondscoach Sarina Wiegman (1-0).

The Lionesses openden het WK met een zuinige zege op WK-debutant Haïti. Dat zorgde voor gemengde reacties in de Britse pers, waar met name werd gewezen op het gebrek aan effectiviteit. Wiegman besloot wat te schuiven voor het duel met de Deense vrouwen en posteerde aanvaller Rachel Daly op de linksbackpositie en koos links voorin voor Lauren James in plaats van Lauren Hemp.

Dat pakte goed uit, want het zusje van Chelsea-speler Reece James opende na vijf minuten de score. Met een geplaatst schot verschalkte ze keeper Lene Christensen (1-0). Dat doelpunt leek Engeland vleugels te geven, maar Denemarken gaf geen grote kansen weg. Dat zorgde ervoor dat de frustratie opnieuw toenam bij The Lionesses.

Blessure Walsh
De grootste klap kwam vlak voor rust, toen Walsh zichzelf blesseerde. De speelster van Barcelona moest per brancard van het veld met een knieblessure. Dat voorspelt weinig goeds voor Wiegman, voor wie Walsh een belangrijke schakel is.

Het goede nieuws was dat Engeland in het vervolg stand hield en de voorsprong niet meer uit handen gaf. Dat kostte de nodige pijn en moeite, want Denemarken maakte aanspraak op de gelijkmaker. Die leek er drie minuten voor tijd ook te komen, maar tot opluchting van de Engelsen belandde de kopbal van invaller Amalie Vangsgaard op de paal.

Soepel gaat het allemaal nog niet, maar The Lionesses zijn bijna zeker van een plekje in de achtste finale. In Groep D maken Denemarken, China en Haïti uit wie zich net als Engeland bij de laatste zestien voegt. Omdat China vrijdag won van Haïti, is Engeland officieel nog niet zeker van de knock-outfase. De Chinezen stonden door een rode kaart van Zhang Rui een uur met tien vrouwen, maar wonnen wel. Vanaf de stip maakte Wang Shuang in de 72ste minuut het enige doelpunt van de wedstrijd.