Engeland maakt favorietenrol waar en houdt Venezuela van wereldtitel

Engeland Onder-20 heeft de leeftijdsgenoten uit Venezuela afgetroefd in de strijd om de wereldtitel. Arbiter Björn Kuipers noteerde een 1-0 eindstand op het wedstrijdformulier.

Waar de Engelse ploeg grotendeels bestond uit duurbetaalde talenten van clubs uit de Premier League, kwamen bijna alle Venezolaanse talenten uit in de weinig aansprekende Primera División uit hun vaderland.

Dat enorme statusverschil was op het veld niet terug te zien. Het was Venezuela dat in de 24ste minuut een haartje van de openingstreffer verwijderd was via een sensationele knal van Ronaldo Lucena. De twintigjarige middenvelder van Zamora schoot een vrije trap van vlak buiten de middencirkel in een keer op doel en zag zijn poging op het aluminium uiteenspatten.

Elf minuten later kwam Engeland op voorsprong door Domenic Calvert-Lewin. Het talent van Everton lanceerde zichzelf om vervolgens Wuilker Fariñez op zijn weg te vinden. In tweede instantie was de Venezolaanse doelman echter kansloos.

Vroeg in de tweede helft voorkwam Engeland-doelman Freddie Woodman de gelijkmaker van Sergio Córdova. In de 73ste minuut vervulde de sluitpost van Newcastle United opnieuw een sleutelrol, nadat arbiter Kuipers een strafschop had toegekend aan Venezuela. Woodman leek voorbij de inzet van Adalberto Peñaranda te duiken, maar met een reflex in een reflex hield hij de bal uit zijn doel. Ook de rebound was niet aan Peñaranda, als speler van Watford de absolute ster van Venezuela, besteed.

Lelijk eendje
Ondanks de verloren finale is de prestatie van het Onder-20-elftal een mijlpaal in de voetbalgeschiedenis van Venezuela. Het nationale elftal is namelijk het enige CONMEBOL-land dat nog nooit deelnam aan een WK. In de kwalificatiecyclus voor het WK van 2018 is het land ook al volslagen kansloos; met zes punten uit veertien duels staat Venezuela stijf laatste.

In tegenstelling tot de andere landen in Zuid-Amerika is voetbal niet de populairste sport in Venezuela, waar honkbal hoger aanzien geniet. Desondanks heeft Venezuela wel enkele internationals die in grote Europese competities spelen, zoals Tómas Rincon (Juventus), Roberto Rosales (Málaga, ex-FC Twente), Christian Santos (Alavés, ex-NEC) en Solomon Rondón (West Bromwich Albion). Aangevuld met de grootste talenten uit de verrassend succesvolle Onder-20-ploeg biedt dat het lelijke eendje van de CONMEBOL hoop op betere tijden.