Engeland blijft overeind in Turkije

De aanloop naar het cruciale duel werd overschaduwd door problemen, maar ondanks de onrustige voorbereiding bleef Engeland overeind (0-0). David Beckham kon zelfs falen vanaf elf meter.

De schorsing voor Rio Ferdinand, die een dopingcontrole had gemist, had wat losgemaakt. De internationals dreigden zelfs met een staking, maar op het veld waren de aanloopproblemen vergeten. Engeland en Turkije maakten er een meeslepend duel van, waarbij beide landen om beurten de wedstrijd naar hun hand zetten.

Hoewel Turkije het initiatief had en ook David James zo nu testte, was Engeland het gevaarlijkst. Wayne Rooney, de vervanger van de geblesseerde Michael Owen, en Paul Scholes slaagden er niet Rüstü Reçber te passeren. Kort voor rust dreigde voor de Turken alsnog een achterstand. Tugay had de solerende Steven Gerrard licht, maar onreglementair afgestopt. David Beckham ontfermde zich over deze buitenkans, maar bij het nemen van de strafschop gleed de aanvoerder uit. Met als gevolg dat de bal ver over het Turkse doel ging.

Het was een mislukking zonder gevolgen. Want in de tweede helft leek vooral Turkije last te hebben van de druk. Engeland was via de counter gevaarlijk, maar zag geen kans de wedstrijd vroegtijdig te beslissen. Het gelijkspel was desalniettemin voldoende voor het bereiken van het eindtoernooi. Voor Turkije rest de play-off.