Emmen-uit geen schim van Emmen-thuis: ook bij Sparta gaat het mis

FC Emmen is in eigen huis haast niet te verslaan, maar krijgt het maar niet voor elkaar om de sterke thuisvorm mee te nemen naar een uitwedstrijd. Zondag ging helemaal mis bij Sparta Rotterdam.

5 - 1
FC Emmen
FC Emmen

Het enorme verschil van Emmen in thuis- en uitwedstrijden blijft iets onverklaarbaars. De ploeg van Dick Lukkien verzamelde tot dusver 29 punten en pakte liefst 26 van die punten in het eigen stadion. Vorige week moest Willem II er nog aan geloven, mede door een glansrol van Sergio Peña, en Emmen was vastberaden om het nu eens in een uitduel te laten zien. Maar op Het Kasteel lukte dat weer niet.

Al in de tweede minuut diende de rampspoed zich aan. Michael Heylen wilde terugspelen op Dennis Telgenkamp, raakte de bal verkeerd en zag zijn ketser afgestraft worden door Patrick Joosten. Mohamed Rayhi verdubbelde een klein kwartier voor rust na een sterke individuele actie de Spartaanse voorsprong en drie minuten hierna kopte Bart Vriends de 3-0 tegen de touwen. Voor Sparta betekende het de snelste 3-0 voorsprong in de Eredivisie in ruim twaalf jaar tijd.

De wedstrijd leek door deze grote marge al snel beslist. Emmen weigerde echter om de handdoek in de ring te gooien en begon met Jafar Arias en Keziah Veendorp met twee nieuwe namen aan de tweede helft. Daarin deed Michael de Leeuw na tien minuten iets terug namens Emmen, door op aangeven van Glenn Bijl de 3-1 binnen te schieten. Het bleek niet het startschot voor een comeback te zijn.

Sparta raakte niet in paniek na de goal van De Leeuw. De thuisploeg was in het restant de ploeg met de meeste mogelijkheden en liet de thuiszege geen moment in gevaar komen. Een eigen doelpunt van Emmen-middenvelder Miguel Araujo, die de bal bij de tweede paal ongelukkig tegen zich aan kreeg na een hoekschop, betekende tien minuten voor tijd de beslissing. Abdou Harroui maakte de nederlaag van Emmen met de 5-1 wel heel erg pijnlijk.

Na de grootste overwinning van dit seizoen heeft Sparta nu vier punten meer dan Emmen en komt het steeds dichter bij zekerheid over handhaving. Emmen moet blijven oppassen, maar heeft het geluk dat het vijf van de laatste negen competitiewedstrijden thuis speelt.