El Hamdaoui en jong Málaga klaar voor zwalkend Sociedad

Voetbal International blikt elke speelronde vooruit op een wedstrijd in de Primera División. Voor de vijfde speelronde is dat het duel tussen Real Sociead en Málaga van zaterdagmiddag (16.00 uur).

El Hamdaoui en jong Málaga klaar voor zwalkend Sociedad

Real Sociedad

Klassering: 7de plaats (vijf punten uit vier duels)
Vorm: W-G-V-G

Real Sociedad kende een flitsende start dit seizoen, met als hoogtepunt de twee knappe overwinningen op Olympique Lyon tijdens de play-offs van de Champions League. Nadien zijn de prestaties van de Baskische formatie teruggelopen. De competitieduels met Atlético Madrid (1-2) en Levante (0-0) werden niet gewonnen. En dinsdag voor eigen publiek bleek Shakhtar Donetsk een maatje te groot: 0-2.

'Het kwam vooral door het gebrek aan ervaring', zo meent verdediger Alberto De La Bella (Real Sociedad is dit seizoen voor het eerst sinds 2003/04 actief op Europees niveau). 'Shakhtar kreeg drie kansen en scoort twee keer; wij zijn dat niet gewend.'

Feit is dat het team van trainer Jagoba Arrasate aanvallend minder op dreef is de voorbije weken. In de laatste drie officiële wedstrijden kwam Xabi Prieto als enige tot scoren. Zware tegenvaller is het wegvallen van Esteban Granero. De van Queens Park Rangers gehuurde middenvelder (daarvoor uitkomend voor onder meer Real Madrid) viel tegen Shakhtar Donetsk uit met een gescheurde kruisband en een beschadigde meniscus. Naar verwachting is hij zes maanden uitgeschakeld.

Uitgelicht
Keeper Claudio Bravo stond dinsdag voor de tweehonderdste keer onder de lat bij Real Sociedad. De dertigjarige Chileen is al sinds 2006 actief in San Sebastián. Intussen is hij nog maar 85 wedstrijden verwijderd van de reeks van de Serviër Darko Kovacevic, de buitenlander met de meeste duels ooit voor Real Sociedad. Eerder al had Bravo legendarische buitenlandse voorgangers, zoals Meho Kodro en Valery Karpin, achter zich gelaten. Doorgaans speelt Real Sociedad zijn wedstrijden met zes, zeven Spanjaarden in de hoofdmacht. De A-selectie telt liefst zeventien spelers die eerder in het B-team actief waren. Intussen behoort ook Bravo tot het meubilair van de club.

Málaga

Klassering: 10de plaats (vier punten uit vier duels)
Vorm: V-V-G-W

Met dank aan een ontketende Mounir El Hamdaoui boekte Málaga vorige week zondag op Rayo Vallecano (5-0) zijn eerste competitiezege van het seizoen. De Andalusische club heeft de ambities bijgesteld, sinds de Qatari eigenaren vorig jaar al de geldkraan dichtdraaiden. Een moeizame start (één punt na drie speelronden) was wel ingecalculeerd vanwege het verlies van onder anderen Isco, Jérémy Toulalan en Joaquín.

Na het vertrek van trainer Manuel Pellegrini naar Manchester City is de Málaga-selectie ook verjongd. Zijn opvolger Bernd Schuster beschikt over 23 selectiespelers van wie er tien jonger dan 23 jaar. Benjamin van de kern is de zeventienjarige Kameroener Fabrice Olinga, goed voor drie basisplaatsen en één invalbeurt.

Uitgelicht
Alle ogen waren de voorbije week gericht op Mounir El Hamdaoui. Zijn eerste optreden als basiskracht, tegen Rayo Vallecano, beloonde de ex-Ajacied met drie goals en een assist. Schuster gunde de van Fiorentina gehuurde El Hamdaoui de voorkeur boven de ervaren Roque Santa Cruz. Volgens de Duitse oefenmeester kunnen beide aanvallers samen de aanval vormen.

De Paraguyaan had vorig seizoen met twaalf goals in officieel verband een ruim aandeel in het succes in de competitie en de Champions League. Voor El Hamdaoui wacht een mooie uitdaging. De voorbije seizoenen was José Rondón de enige spits die er bij Málaga meer dan tien in één jaargang (14 in 2010/11, 11 in 2011/12) maakte. Voorheen was het pas acht Málaga-spelers gelukt om drie treffers in één Primera División-duel te produceren: Manolo Torres, Bazán, Fleitas, Martín, Catanha, Dely Valdés, Salva en ook oud-Ajacied Kiki Musampa.

Onderlinge historie

Real Sociedad en Málaga stonden in de Primera División al 56 keer tegenover elkaar. In 22 ontmoetingen waren de Basken winnaar, negentien duels werden door de Andalusiërs gewonnen. In het seizoen 2007/08 troffen beide teams elkaar bij uitzondering in de Segunda División; Real Sociedad zegevierde tijdens beide wedstrijden met 2-0. De 4-2 zege van Sociedad in april jl is een van de meest productieve onderlinge competitiewedstrijden ooit. Twee keer eerder (1952/53, 2004/05) werden zes goals genoteerd. De eerste confrontatie ooit, in november 1949, won Málaga voor eigen publiek met 5-2.

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
13/03/2011 Real Sociedad - Málaga 0-2 Primera División
04/12/2011 Real Sociedad - Málaga 3-2 Primera División
15/04/2012 Málaga - Real Sociedad 1-1 Primera División
10/11/2012 Málaga - Real Sociedad 1-2 Primera División
06/04/2013 Real Sociedad - Málaga 4-2 Primera División

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen