EK-droom Macedonië springlevend na plaatsing voor play-offs

Reacties

Macedonië heeft zich dankzij een 4-0 zege op Gibraltar verzekerd van promotie naar Divisie C van de Nations League én een plek in de play-offs om een EK-ticket. Naast Georgië en Wit-Rusland zijn daarmee drie van de vier groepswinnaars bekend in Divisie D. Een plek op het EK is nog nooit zó dichtbij geweest voor deze 'voetbaldwergen'.

EK-droom Macedonië springlevend na plaatsing voor play-offs
Noord-Macedonië
Noord-Macedonië
4 - 0
Gibraltar
Gibraltar

Macedonië was al nagenoeg zeker van groepswinst in groep 4 van Divisie D. Voor aanvang van het thuisduel met Gibraltar werd een gat van drie punten verdedigd ten opzichte van Armenië, dat met Henrikh Mkhitaryan als aanvoerder 2-2 gelijkspeelde op bezoek in Liechtenstein.

De Nations League is dé kans voor de kleinere landen om de EK-koorts naar grote hoogte te laten stijgen. Van de Divisie D-landen deed alleen Letland in 2004 al eens mee aan de Europese eindronde. De overige vijftien landen in Divisie D van de Nations League droomden hardop van hun allereerste deelname op het EK. Na vandaag zijn dat er nog maar vijf: Georgië, Wit-Rusland, Kosovo, Azerbeidzjan en Macedonië.

De vier groepswinnaars mogen zich bij de volgende editie van de Nations League niet alleen meten met de landen in Divisie C. Ze mogen zich in maart 2020 ook proberen te plaatsen voor het EK, mits ze zich niet plaatsen via de reguliere kwalificatie. Mocht het een van de vier groepswinnaars onverhoopt toch lukken om de grote landen te verrassen en zich te plaatsen voor het EK, dan wordt dat land in de halve finale vervangen door de beste nummer twee.

Georgië, Wit-Rusland en Macedonië zijn in elk geval verzekerd van een plek in die halve finale. Dinsdag wordt in een onderling duel tussen Kosovo en Azerbeidzjan bepaald wie de vierde halvefinalist wordt. Kosovo, met onder anderen Arber Zeneli (SC Heerenveen) en Donis Avdijaj (Willem II) in de gelederen, verdedigt een voorsprong van twee punten en heeft dus aan gelijkspel voldoende. Welke landen er in maart 2020 tegenover elkaar staan in de play-offs wordt bepaald tijdens de loting op maandag 3 december. Een dag eerder wordt er geloot voor de EK-kwalificatie.

UEFA Nations League

Stand League D Groep 4 UEFA Nations League 2018/2019

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Noord-Macedonië
6
5
0
1
14-5
+9
15
2
Armenië
6
3
1
2
14-8
+6
10
3
Gibraltar
6
2
0
4
5-15
-10
6
4
Liechtenstein
6
1
1
4
7-12
-5
4
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.