Zelfs de gevangenen leven mee met de EK-droom van Gibraltar

Reacties

Er kan vrijdagavond geen muisje meer bij in het Victoria Stadium voor het Nations League-treffen tussen Gibraltar en Armenië: dinsdag al was het duel uitverkocht. Nog nooit vertoond, zo meldden lokale media.

Zelfs de gevangenen leven mee met de EK-droom van Gibraltar

Voetbal leeft dan ook als nooit tevoren in Gibraltar na de stuntzeges van afgelopen maand op Armenië en Liechtenstein. De ploeg van bondscoach Julio César Ribas maakt sinds kort zelfs deel uit van de toptweehonderd op de FIFA-ranking. Sinds de jaarwisseling noteert Gibraltar een keurig winstpercentage van zestig, een score waar Duitsland jaloers op is.

De kraker tussen Nederland en Frankrijk springt er vrijdag meteen uit in het programma, maar ook bij Gibraltar - Armenië zijn de belangen groot. Gibraltar strijdt namelijk met Macedonië en Armenië om de winst van Groep 4 van Divisie D van de Nations League. Die eerste plek leidt tot promotie naar Divisie C én een gegarandeerd optreden in de play-offs voor het EK 2020. Een land met 32.000 inwoners op het EK, het is allerminst uitgesloten.

'Het EK is een droom', liet Jamie Coombes deze week weten in gesprek met The Independent. 'Iedereen wil op zo'n toernooi uitkomen. Natuurlijk staan we met beide benen op de grond na de zeges van vorige maand, maar je kijkt altijd naar het grotere plaatje. Je weet nooit wat er kan gebeuren als we nog een paar keer winnen. Met hard werken en een beetje geluk kun je al een heel eind komen.'

UEFA Nations League

Stand League D Groep 4 UEFA Nations League 2018/2019

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Noord-Macedonië
6
5
0
1
14-5
+9
15
2
Armenië
6
3
1
2
14-8
+6
10
3
Gibraltar
6
2
0
4
5-15
-10
6
4
Liechtenstein
6
1
1
4
7-12
-5
4
* Actueel tot en met 12 feb. 2024

Coombes speelt in clubverband voor West Didsbury & Chorlton, dat uitkomt op het negende niveau in Engeland. Zoals voor alle spelers van Gibraltar de Champions League-hymne een ver-van-hun-bed-show is. De opzet van de Nations League zit echter zo in elkaar dat ook de kleinere voetballanden mogen dromen van grote podia. Voor elke Divisie ligt namelijk minimaal één EK-ticket klaar.

Jack Sergeant, een teamgenoot van Coombes, merkt dat de verwachtingen in Gibraltar hooggespannen zijn. 'Iedereen gaat er nu van uit dat we Armenië opnieuw verslaan, maar de spelers denken er echt niet zo eenvoudig over.' Bondscoach Ribas wees er donderdag tijdens een persconferentie op dat Armenië normaal gesproken toch echt een maatje te groot is voor zijn team. 'Ze staan niet voor niets bijna in de tophonderd van de FIFA-ranking.'

Heel Gibraltar staat achter de ploeg, ook de gevangenen leven mee. 'Ik ben cipier en ik begreep dat iedereen op zijn celdeur begon te bonken toen ik scoorde', vertelt Joseph Chipolina, de matchwinner tegen Liechtenstein, aan The Daily Telegraph. 'Toen ik me weer meldde op mijn werk, werd ik door iedereen gefeliciteerd.' Benieuwd of het vrijdagavond weer net zo onrustig wordt in de lokale gevangenis.

Gibraltar is pas sinds 13 mei 2016 lid van de FIFA.
Gibraltar is pas sinds 13 mei 2016 lid van de FIFA.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.