Eindsprint houdt Liverpool in spoor van doelpuntenmachine City

Liverpool en Manchester City hebben zaterdagmiddag geen fout gemaakt en weer drie punten aan het totaal toegevoegd. Voor Liverpool ging dat een stuk lastiger dan voor koploper City, dat met een geniale Raheem Sterling weinig last had van West Ham United.

Watford
0 - 3
Liverpool
Liverpool

Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum misten dit seizoen nog geen competitiewedstrijd voor Liverpool en de Nederlanders kregen op bezoek bij Watford allebei een basisplaats van Jürgen Klopp. De coach kon niet beschikken over Joe Gomez en daarom stond Dejan Lovren naast Van Dijk in het centrum van de verdediging. De Kroaat zag het duel op Vicarage Road moeizaam op gang komen.

Pas acht minuten voor rust werd het leuk. Roberto Firmino zette Watford-keeper Ben Foster aan het werk en aan de overkant redde Alisson Becker uitstekend bij een uithaal van Roberto Pereyra. Foster had vervolgens ook nog een antwoord op een volley van Sadio Mané en een kopbal van Mohamed Salah, waardoor Liverpool en Watford in evenwicht gingen rusten.

Tien minuten na rust ontsnapte een teleurstellend spelend Liverpool aan een penalty, toen Andy Robertson Will Hughes neerhaalde. Scheidsrechter Jonathan Moss nam de verkeerde beslissing door de bal niet op de stip te leggen. Liverpool kwam zo met de schrik vrij en kwam tien minuten later op voorsprong. Mané vond Salah en hij schoot via Foster raak. Voor de Egyptenaar betekende dit al zijn zesde doelpunt tegen Watford, in zijn derde wedstrijd tegen deze ploeg.

Een kwartier voor tijd verdubbelde Trent Alexander-Arnold de marge, door een vrije trap schitterend binnen te krullen. Liverpool zat zo op rozen, maar kwam negen minuten voor tijd met tien man te staan, omdat aanvoerder Jordan Henderson zijn tweede gele kaart pakte. Watford kon niet van de overtalsituatie profiteren en zag Liverpool nog uitlopen naar 3-0, toen Firmino van dichtbij raak kopte.

Liverpool kan door deze moeizaam binnengehaalde zege met een goed gevoel toeleven naar de Champions League-kraker van aankomende woensdag tegen Paris Saint-Germain. The Reds zijn bij een overwinning op de Franse grootmacht zeker van een plek in de volgende ronde.

West Ham United
0 - 4
Manchester City

De thuiswedstrijd tegen Manchester City was een bijzonder duel voor West Ham-coach Manuel Pellegrini, die tussen 2013 en 2016 de eindverantwoordelijke was in het Etihad Stadium. De oefenmeester werd destijds opgevolgd door Pep Guardiola en Pellegrini hoopte zijn opvolger en oude club zaterdag pijn te kunnen doen. Dat zat er echter geen moment in. City was in Londen heer en meester en was snel klaar met het kansloze West Ham.

Sterling was de grote man bij City. In de eerste helft was hij goed voor twee assists én een doelpunt. In de elfde minuut stelde hij David Silva met een lage voorzet in staat om de score te openen en acht minuten later tikte Sterling zelf bij de tweede paal een voorzet van Leroy Sané binnen. Tien minuten voor rust waren de rollen omgedraaid en was Sterling de aangever en Sané de afmaker.

Michail Antonio kreeg tien minuten na rust dé kans om iets terug te doen namens West Ham. Hij kwam in een rechtstreeks duel met Ederson terecht en schoot de bal langs de keeper, maar raakte de paal. Het was direct de laatste serieuze kans voor West Ham om nog wat van de wedstrijd te maken. City liep kort voor tijd nog uit naar 0-4, via Sané, en behoudt zijn voorsprong van twee punten op Liverpool.

City neemt het aankomende dinsdag in de Champions League op tegen Olympique Lyon, dat eerder in de groepsfase nog verrassend wist te winnen in Manchester. Het was tot dusver de enige Europese misstap van City en de manschappen van Guardiola zijn dan ook al zo goed als zeker van een ticket voor de knock-outfase.