Eindelijk weer derbyzege Lazio ondanks megaschwalbe Strootman

Lazio heeft voor het eerst sinds november 2012 in competitieverband weer eens gewonnen van AS Roma (1-3). Baldé Keita besliste de Derby della Capitale, waarin Kevin Strootman een negatieve hoofdrol speelde.

Vorige maand won Lazio in de halve finale van de strijd om de Coppa Italia al van Roma, maar in de Serie A was dat al acht wedstrijden op rij niet gelukt. Zondag kreeg trainer Simone Inzaghi voor de wedstrijd een enorme tegenvaller te verwerken, want Ciro Immobile - dit seizoen al goed voor twintig competitietreffers - haakte in de warming-up af. Maar ook zonder de clubtopscorer kenden de bezoekers een uitstekende start.

In de twaalfde minuut trok Keita vanaf de rechterkant naar binnen, waarna hij door de benen van Emerson door raak schoot in de korte hoek. AS Roma had daarvoor een enorme kans gehad via Edin Dzeko, maar was verder zelden gevaarlijk. Op slag van rust kreeg het echter hulp van de arbitrage, die in een enorme schwalbe van Kevin Strootman een strafschop zag. Deze werd door Daniele De Rossi feilloos binnengeschoten.

Maar ook in de tweede helft maakte Lazio, waar Stefan de Vrij in de 74ste minuut met een lichte blessure werd vervangen door Wesley Hoedt, meer aanspraak op de overwinning en die kwam er ook. Vijf minuten na rust schoot Dusan Basta via een Roma-verdediger raak en vijf minuten voor tijd besliste Keita de wedstrijd door na een vlijmscherpe counter zijn tweede van de middag te maken. Francesco Totti was bij de thuisclub in de ploeg gekomen, maar in zijn - waarschijnlijk - laatste derby was hij onzichtbaar.

Het was voor AS Roma, dat in de extra speeltijd Antonio Rüdiger ook nog kwijtraakte met een rode kaart, een dure nederlaag in de titelstrijd. Koploper Juventus heeft met nog vier wedstrijden te gaan negen punten voorsprong, terwijl nummer drie Napoli tot op één punt kan naderen. Lazio blijft vierde in de Serie A.