Einde van tijdperk: na 35 jaar nieuwe eigenaar voor Olympique Lyon

Reacties

Olympique Lyon komt voor een groot deel in Amerikaanse handen. De Franse club van trainer Peter Bosz kondigde maandagavond aan dat een deel van de aandeelhouders gesprekken voert met Eagle Football Holdings van zakenman John Textor. De Amerikaan is ook aandeelhouder van Crystal Palace, Botafogo en RWD Molenbeek.

Einde van tijdperk: na 35 jaar nieuwe eigenaar voor Olympique Lyon
© Pro Shots

Als de overname doorgaat, wordt Textor de nieuwe grootaandeelhouder van Lyon. Eagle Football Holdings krijgt dan ruim 66 procent van de aandelen in handen. Nu zijn die nog eigendom van bioskoopketen Pathé investeringsfonds IDG Capital. Ook Holnest, het bedrijf van president Jean-Michel Aulas, staat bij een overname een deel van de aandelen af.

Hoewel Textor de beoogde grootaandeelhouder is, mag Aulas (foto) wel aanblijven als voorzitter van de club. De nieuwe eigenaar wil de termijn van Aulas met ten minste drie jaar verlengen. De preses van Lyon komt daarnaast in het bestuur van Eagle Football Holdings om de ontwikkeling van de andere clubs zoals Palace en Botafogo te overzien.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Aulas werd in 1987 eigenaar en voorzitter van Lyon, dat onder zijn leiding uitgroeide tot een stabiele club in de Ligue 1. Nu is het tijd voor een nieuwe stap, zegt hij op de clubwebsite. 'Dit project betekent een nieuw hoofdstuk in de prachtige geschiedenis van deze club. Het is al 35 jaar mijn ambitie om van Lyon een unieke club te maken. Met de nieuwe aandeelhouder zullen onze plannen nog sneller werkelijkheid worden. Ik ben blij en trots dat ik met zijn steun door mag gaan.'

Textor, die op termijn zelfs 88 procent van de aandelen in handen kan krijgen, wil met Lyon terug naar 'het allerhoogste niveau'. De beoogde nieuwe eigenaar legt niet precies uit wat hij daarmee bedoelt, maar de laatste titel van Lyon dateert alweer van 2008. Onder leiding van Bosz werd Lyon afgelopen seizoen achtste in de Ligue 1.

Bekijk hier al onze video's
Meer Olympique Lyon
Meer over Olympique Lyon
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.