Einde van een obsessie: Ancelotti verklapt het geheim achter La Décima

Reacties

Het is niet alleen een historische dag voor Ajax, maar ook voor Real Madrid. Exact zes jaar geleden leidde Carlo Ancelotti de Spaanse grootmacht naar de Champions League, door Atlético Madrid na verlenging met 4-1 te verslaan.

Einde van een obsessie: Ancelotti verklapt het geheim achter La Décima
© Pro Shots

Het was een historische zege, want op die 24 mei 2014 veroverde Real La Décima, de tiende Europa Cup I uit de clubhistorie. De manier waarop is nog altijd legendarisch, want totdat Sergio Ramos in de extra tijd van de reguliere speeltijd raak kopte uit een corner van Luka Modric leidde Atlético met 1-0 door een doelpunt van Diego Godín. In de verlenging liep Real vervolgens uit naar 4-1 door goals van Gareth Bale, Marcelo en Cristiano Ronaldo.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Ronaldo vestigde met zijn rake strafschop in de 120ste minuut een record dat zes jaar later nog altijd staat. De Portugees scoorde dat seizoen zeventien keer in de Champions League, waarvan hij er acht maakte in de knock-outfase en kende met 51 goals in alle competities sowieso een uitermate productief seizoen. Toch liet Ancelotti het elftal niet volledig in dienst van de Portugese superster spelen, liet hij recent weten.

In een uitgebreid interview met Sky Sports blikte de Italiaanse toptrainer terug op zijn lange loopbaan als coach tot nu toe, waarbij ook zijn periode bij Real (2013-2015) aan bod kwam. 'De club had de jaren ervoor problemen gehad, toen ik er arriveerde. Dat ze de Champions League al twaalf jaar niet hadden gewonnen, was een obsessie voor hen, omdat Real Madrid eraan gewend was de Champions League vaak te winnen.'

En Ancelotti maakte dus een einde aan die serie. Het geheim achter dat succes? De Italiaan doet er niet ingewikkeld over. 'Je hoeft geen ploeg om Cristiano Ronaldo heen te bouwen, zoals ik ook al zei over Zidane (die onder hem speelde bij Juventus, red.). Je moet een speler als Ronaldo, die in staat is om elke wedstrijd te scoren, in verdedigend opzicht gewoon niet te veel taken meegeven, al moeten ze natuurlijk wel samenwerken met het team.'

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Volgens Ancelotti maken sterren als Ronaldo zijn baan als trainer heel makkelijk. 'Omdat fantastische spelers zoals hij altijd professioneel en serieus zijn. Ze hebben persoonlijkheid en zijn gemotiveerd, dus dat is het makkelijkste dat er is voor een trainer', stelde Ancelotti, die zijn periode bij Real Madrid een onvergetelijke ervaring vond. 'Je moet dat als trainer een keer ervaren, want het is qua imago de grootste club ter wereld.'

Ramos
Ook de fantastische spelers waarmee Ancelotti mocht werken, zorgden daarvoor. Sergio Ramos was daar een van. 'Zijn grootste kwaliteit is zijn karakter en zijn persoonlijkheid, hij heeft het vermogen de mensen om hem heen te motiveren. Ramos was om die reden heel belangrijk tijdens die periode. Hij was altijd op zijn best tijdens de belangrijke wedstrijden en op de sleutelmomenten in wedstrijden zelf.'

Met als tastbaar bewijs de tiende Europa Cup-winst. Want zonder die rake kopbal van Ramos vlak voor tijd, had de periode van Ancelotti bij Real er heel anders uit gezien. Misschien dat de Italiaan daarom ook wel stelt dat hij 'geluk' heeft gehad om de Champions League in zijn eerste jaar te winnen. Als drievoudig winnaar van het miljardenbal (ook twee keer met Milan) weet Ancelotti als geen ander hoe moeilijk dat immers is.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Beste Real Madrid sinds 2000: goals in overvloed met Zidane, Ronaldo en Ronaldo
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Real Madrid
Meer over Real Madrid
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.