Eigen goal Sánchez leidt duur puntenverlies Spurs in

Tottenham Hotspur heeft op bezoek bij Southampton dure punten laten liggen in de race om de Champions League-tickets. In een gezapige wedstrijd, waar Michel Vorm en Wesley Hoedt het gehele duel speelden, kwamen de Londenaren niet verder dan 1-1.

Michel Vorm startte voor het eerst dit seizoen in een Premier League-wedstrijd in de basis, doordat vaste keeper Hugo Lloris ziek was geworden. De voormalig FC Utrecht-doelman hield echter niet lang zijn doel schoon. Al na een kwartier werd hij geklopt door ploeggenoot en ex-Ajacied Davinson Sánchez, die een ongevaarlijke voorzet per abuis in de korte hoek gleed (foto boven).

Het betekende een fikse aderlating voor Spurs, dat gisteren naaste concurrent Arsenal tot op twee punten had zien naderen. Drie minuten later werd de achterstand echter alweer ongedaan gemaakt door, wie anders dan, Harry Kane. De in bloedvorm verkerende spits kopte een corner van dichtbij binnen. Het was alweer zijn negende goal in de laatste vijf competitiewedstrijden.

Na ruim een half uur spelen had de thuisploeg de leiding weer moeten nemen in de wedstrijd. James Ward-Prowse gaf een puike voorzet op Jack Stephens die alle tijd had om binnen te knikken, maar naast kopte. De mannen van Mauricio Pochettino, die tegenover zijn oude club stond, konden gedurende de wedstrijd hun favorietenrol voor het duel niet waarmaken en creëerden nauwelijks kansen.

Het gebrek aan mogelijkheden bij de huidige nummer vijf van de Premier League kwam vermoedelijk ook door de afwezigheid van spelmaker Christian Eriksen. De ex-Ajacied zat net als Lloris ziek thuis. In de tweede helft kreeg Tottenham pas in de 84ste de eerste grote kans, maar Erik Lamela kreeg de bal van dichtbij niet langs Southampton-doelman Alex McCarthy, die de geblesseerde Fraser Forster verving.

In de slotminuten leefde de wedstrijd ineens weer helemaal op. De ingevallen, zeventienjarige Michael Obafemi had de wedstrijd moeten beslissen na goed voorbereidend werk van ex-FC Groningen-speler Dusan Tadic. De debutant kreeg op zo'n vijf meter van de goal zijn voet echter niet goed tegen de bal, waardoor zijn inzet voorlangs ging.

Ook Sofiane Boufal kreeg een enorme kans op de 2-1, maar had te veel tijd nodig. In de blessuretijd was het Kane die aan de andere kant van het veld de winst op zijn schoen had, maar ook hij wist het hoofd niet koel te houden en schoot voorlangs.

Door het gelijkspel komt Tottenham op 45 punten na 24 wedstrijden en blijft het daarmee drie punten voor op aartsrivaal Arsenal. Nummer vier Liverpool staat twee punten voor, maar heeft een wedstrijd minder gespeeld. Southampton blijft ondanks het zwaarbevochten punt op de achttiende plek staan.