Efficiënt PSV behoudt poleposition in titelrace met Ajax

PSV sluit ook de 28ste speelronde van de Eredivisie af als koploper. Sprankelend was het niet in het thuisduel met PEC Zwolle, maar de ploeg van Mark van Bommel kwam vier dagen na de gevoelige nederlaag in de topper tegen Ajax geen moment in de problemen. En dus vinden de Amsterdammers zichzelf weer terug op de tweede plaats.

PSV
PSV
4 - 0
PEC Zwolle
PEC Zwolle

Dat in Eindhoven de koppositie op het spel stond als gevolg van de overwinning die Ajax woensdag al boekte op bezoek bij FC Emmen (2-5), was aanvankelijk niet te merken. Het was namelijk PEC dat in de eerste minuten het gretigst oogde bij de terugkeer in het Philips Stadion van trainer Jaap Stam, die tegen zijn oude club aanvaller Mike van Duinen opmerkelijk genoeg op de bank hield.

Serieus in de problemen kwam PSV niet, maar dat gold in het eerste kwart van de wedstrijd ook voor de Zwollenaren. Het thuispubliek veerde na veertien minuten voor het eerst op toen de in de basis teruggekeerde Gastón Pereiro op rechts Denzel Dumfries vrijspeelde, maar de mee opgekomen rechtsback werd op tijd gestuit. Een minuut later schoot Luuk de Jong uit de draai ruim over.

Halverwege de eerste helft kreeg PEC het voor het eerst echt benauwd toen Daniel Schwaab uit een vrije trap van Pereiro de bal op doel kopte. Van der Hart voorkwam met een katachtige reflex de openingstreffer van PSV en redde uit de daaropvolgende corner ook op een schot van Nick Viergever. Toen De Jong bij de volgende hoekschop vrij werd gelaten, was de PEC-goalie geklopt: 1-0.

Gastón Pereiro keerde terug in de basis bij PSV en bereidde de openingsgoal van Luuk de Jong voor.

De 23ste competitiegoal van Eredivisie-topscorer had niet de bevrijdende werking waarop ze in het PSV-kamp hadden gehoopt. Hirving Lozano schoot na goed werk van Pereiro nog rakelings voorlangs, maar verder dan dat kwam de ploeg van Van Bommel voor rust niet. PEC kwam daardoor met een goed gemoed uit de kleedkamer in de hoop op een stunt, maar speelde opnieuw weinig klaar.

Het was dan ook wachten totdat PSV definitief afstand zou nemen van PEC. Dat gebeurde in de 62ste minuut toen Steven Bergwijn na balverlies op het Zwolse middenveld aan een indrukwekkende rush begon en de bal langs Van der Hart werkte. Een kwartier later maakte De Jong er 3-0 van door uit een corner van Lozano zijn tweede van de avond tegen de touwen te knikken.

Zo kende PSV een zorgeloze avond tegen PEC, dat Jeroen Zoet pas na zeventig minuten voor het eerst serieus aan werk zette met een schot van afstand van de ingevallen Van Duinen. PSV scoorde nog wel een keer, in de extra tijd via invaller Donyell Malen. Zo herstelden de Eindhovenaren de koppositie in ere. Zondag wacht de uitwedstrijd tegen Vitesse. Ajax speelt zaterdag tegen Willem II.