Ajax wipt over PSV heen na doelpuntrijk 'moetje' in Emmen

Reacties

Ajax mag zich in ieder geval tot donderdagavond koploper van de Eredivisie noemen. Dankzij een zeer doelpuntrijke, maar weinig sprankelende overwinning bij FC Emmen wippen de Amsterdammers voorlopig over PSV heen. De Eindhovenaren hebben nu een punt én een wedstrijd minder, zij spelen donderdag thuis tegen PEC Zwolle.

Ajax wipt over PSV heen na doelpuntrijk 'moetje' in Emmen
FC Emmen
FC Emmen
2 - 5
Ajax
Ajax

Het contrast voor Ajax kon haast niet groter zijn. Drie dagen na de zinderende topper tegen PSV in een kolkende Johan Cruijff Arena (3-1 winst) wachtte de ploeg van Erik ten Hag een midweeks reisje naar De Oude Meerdijk van promovendus FC Emmen. Dat deden de Amsterdammers met rechtsback Rasmus Kristensen voor de geschorste Noussair Mazraoui en zonder Hakim Ziyech, die rust kreeg. Daardoor verhuisde Dusan Tadic van de spits naar de linkerflank en stond Klaas Jan Huntelaar in de punt van de aanval. De routinier liet zich bij de 0-1 in de negende minuut vervolgens al nadrukkelijk gelden.

Hij gaf de bal behendig mee aan Donny van de Beek, die Kjell Scherpen met een droge schuiver versloeg. De goalie van FC Emmen staat nota bene aan de vooravond van een overstap naar Ajax, iets waar met name een deel van de Amsterdamse F-Side op tegen is. De pas negentienjarige Scherpen is van huis uit fan van Feyenoord, en onlangs doken social media-posts op waarin Scherpen zich als elf- à twaalfjarig ventje negatief uitliet over Ajax. Dat is hem op de nodige verwensingen komen te staan, terwijl het uitvak zich woensdag via een kwetsend spandoek uitsprak tégen de komst van Scherpen.

Na die vroege voorsprong denderde Ajax bepaald niet door, terwijl FC Emmen zich niet uit het veld liet slaan. De ploeg van trainer Dick Lukkien werd dreigend via Caner Cavlan en Anco Jansen, zonder Ajax écht te verontrusten. Aan de andere kant kon Scherpen zich onderscheiden door pogingen van Van de Beek en Lasse Schöne, maar laatstgenoemde leidde kort voor rust alsnog de 0-2 in. Met een slimme, snel genomen vrije trap vond hij Daley Blind, die dankzij een dropkick met links de voorsprong verdubbelde.

In de rust viel vervolgens een van de vier lichtmasten uit, maar omdat dat mankement snel verholpen kon worden, werd de wedstrijd gewoon hervat. Vijf minuten ná die hervatting ging het lampje voor FC Emmen echter ook in figuurlijke zin uit. Scherpen ging in de fout door een schot van Tadic los te laten, in de rebound schoot David Neres de 0-3 binnen. De man die tegen PSV al de grote uitblinker was vervolgde daarmee zijn goede vorm, helemaal omdat hij niet veel later ook de 0-5 van dichtbij binnentikte.

Tussendoor had ook Huntelaar gescoord, dat betekende een mijlpaal. De spits schoot zijn honderdste competitiegoal namens Ajax binnen, waarmee hij zich bij enkele grote namen voegde. Het bepaald niet wervelende Ajax kon het vizier zodoende al vroeg richting Willem-uit van komend weekend en Juventus-thuis van volgende week richten, waardoor FC Emmen zich in de slotfase nog kon oprichten.

Een bijzonder curieus moment was misschien dan ook te wijten aan concentratieverlies. Nicolás Tagliafico wilde de bal terugspelen op keeper Andre Onana, maar deed dat veel te hard en mikte niet goed, waardoor de bal in zijn eigen doel verdween: 1-5. Ajax kreeg in de slotfase nóg een tegengoal, omdat Jafar Arias de bal van grote afstand laag in de hoek schoot. Verder kwam FC Emmen echter niet meer, waardoor Ajax de druk op PSV weer even wat heeft verhoogd.

Kjell Scherpen kreeg wél steun van de fans van FC Emmen.
Kjell Scherpen kreeg wél steun van de fans van FC Emmen.
Eredivisie

Stand Eredivisie 2018/2019

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Ajax
34
28
2
4
119-32
+87
86
2
PSV
34
26
5
3
98-26
+72
83
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
'Niet swingend Ajax geeft mentale slijtageslag tegen PSV goed vervolg'
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.