Efficiënt Excelsior neemt drie punten mee uit Tilburg

Excelsior is het nieuwe Eredivisie-seizoen begonnen met een 1-2 overwinning op Willem II. De ploeg van trainer Mitchell van der Gaag ging daardoor ondanks de leegloop door met waar het in mei was geëindigd.

De laatste vijf wedstrijden van Excelsior vorig seizoen leverden liefst twaalf punten op. Geen club presteerde die periode beter. Van der Gaag zag echter deze transferperiode onder anderen Henrico Drost, Fredy, Warner Hahn, Nigel Hasselbaink, Khalid Karami, Bas Kuipers, Terell Ondaan en Jordy de Wijs vertrekken. Desondanks startten de Kralingers uitstekend aan de nieuwe jaargang.

Al mocht Willem II zichzelf dat wel aanrekenen, aangezien de Tilburgers het grootste gedeelte van de wedstrijd heer en meester waren en enkele uitstekende mogelijkheden onbenut lieten. Met name Fran Sol zorgde keer op keer voor gevaar, maar had geen geluk in de afronding. Excelsior had juist weinig kansen nodig om te scoren. In de 29ste minuut kwamen de bezoekers vanuit het niets op voorsprong.

Een vrije trap van Hicham Faik werd ingekopt door Milan Massop, waarna de bal via de paal en Willem II-doelman Timon Wellenreuther over de lijn ging. Zeven minuten na rust stond het ineens 0-2. Zakaria El Azzouzi werd knap vrijgespeeld door Kevin Vermeulen en rondde koel af. De van Ajax gehuurde spits droeg zijn doelpunt op aan oud-ploeggenoot Abdelhak Nouri.

Willem II weigerde op te geven en vond in de 65ste minuut de aansluiting dankzij Sol. De spits profiteerde optimaal van een slippertje van Ryan Koolwijk, die een voorzet van Daniel Crowley doorkopte tot bij de Spanjaard. Fran Sol wist wel raad met deze buitenkans en schoot hard raak.

In de resterende speeltijd drong Willem II wel aan, maar echt grote kansen kreeg de ploeg van trainer Erwin van de Looi niet meer. De grootste kans was nog voor Excelsior. Een schot van Stanley Elbers spatte echter uiteen op de lat. Het bleef daarom 1-2 in Tilburg, waardoor Excelsior de punten mee naar huis nam.