Effectief Feyenoord stunt tegen Manchester United

Reacties

Feyenoord heeft bij de start van de Europa League een verrassende overwinning geboekt op Manchester United: 1-0. De koploper van de Eredivisie gaf zelf nauwelijks mogelijkheden weg en sprong zelf erg effectief om met een van de weinige kansen die het kreeg.

Effectief Feyenoord stunt tegen Manchester United

Feyenoord speelde door de ongeregeldheden tijdens het laatste Europa League-duel met AS Roma in februari 2015 in een halfvolle Kuip. Dat hield de Rotterdammers niet tegen om net als in het seizoen 2014/15, toen het thuis met 2-0 van Sevilla won en het Roma lastig maakte, te laten zien dat ze zich kunnen meten met de Europese (sub)top. 

Het ten opzichte van het thuisduel met Manchester City (1-2) op acht plaatsen gewijzigde United trad weliswaar niet op volle sterkte aan, met mannen als Anthony Martial, Juan Mata en Paul Pogba in de basis was er toch voldoende individuele klasse aanwezig om een gaatje in de Feyenoord-defensie te vinden. Die hield echter vrij eenvoudig stand, met Eric Botteghin op belangrijke momenten als rots in de branding.

Paul Pogba, hier met Karim El Ahmadi, kon zijn transferwaarde van 105 miljoen euro niet waarmaken in De Kuip.
Paul Pogba, hier met Karim El Ahmadi, kon zijn transferwaarde van 105 miljoen euro niet waarmaken in De Kuip.

Alleen toen Martial in de 24ste minuut ongehinderd kon uithalen na een voorzet van Matteo Darmian, hing een tegengoal voor rust in de lucht. De Franse aanvaller schoot echter naast het doel van Brad Jones, die eerder een vrije trap van Pogba uit de lucht had geplukt. Marcus Rashford kwam er alleen vlak voor rust aan te pas, maar Mata kwam net tekort om zijn kopbal binnen te tikken.

Hoewel Feyenoord af en toe goed voetbalde, kreeg ook David de Gea weinig te doen. Een gekruld schot van Steven Berghuis was een makkelijke prooi voor de Spaanse sluitpost. Toen Jens Toornstra vlak voor rust de kans kreeg uit te halen na goed terugleggen van Terence Kongolo, hoefde De Gea niet eens in actie te komen. Feyenoord liet de sterke fase vlak voor rust daarmee onbeloond.

Onder aanvoering van Karim El Ahmadi bleef de ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst ook na rust zoeken naar dat ene moment. Juist nadat manager José Mourinho met Memphis Depay, Zlatan Ibrahimovic en Ashley Young drie verse krachten had ingebracht en United de druk opvoerde, kwam in de 79ste minuut die ene kans waarop Feyenoord de hele wedstrijd op had gewacht.

Tonny Vilhena loopt juichend weg na zijn winnende doelpunt tegen Manchester United. De Kuip ontploft.
Tonny Vilhena loopt juichend weg na zijn winnende doelpunt tegen Manchester United. De Kuip ontploft.

Tonny Vilhena verscheen vrij voor het doel van De Gea, nadat invaller Bilal Basaçikoglu bij een counter op het randje van buitenspel Nicolai Jørgensen richting de achterlijn had gestuurd. In de zestien van United lag zoveel ruimte dat de voorzet van de Deense spits voor de voeten van Vilhena belandde, die onberispelijk binnen schoot. Het bleef 1-0, omdat Jones nog redde op een harde vrije trap van Ibrahimovic.

Omdat Feyenoord in de slotfase stand hield, was ook de ploeg van Mourinho niet bij machte de foutloze Eredivisie-koploper pijn te doen in De Kuip. Hoewel de Europa League in Engeland niet voor vol wordt aangezien, is het toch de tweede nederlaag in vijf dagen tijd na de Manchester Derby. Voor Feyenoord is de zege op United juist een mooie opsteker richting de topper van komende zondag tegen PSV.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.