Eerste thuiszege sinds 6 oktober levert Ajax koppositie op

Ajax heeft met een 3-0 overwinning in de thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo in ieder geval tijdelijk de koppositie in de Eredivisie voor zich opgeëist. De landskampioen profiteerde dankzij goals van Danny Hoesen, Viktor Fischer en Davy Klaassen van de uitglijders van PSV en AZ.

Eerste thuiszege sinds 6 oktober levert Ajax koppositie op

AZ en PSV toonden zaterdagavond weer aan dat er momenteel geen peil valt te trekken op de Eredivisie. De Alkmaarders pakten met negen man een punt tegen Roda JC Kerkrade, terwijl PSV pas laat op gelijkte hoogte kwam tegen tien spelers van SC Heerenveen. Ajax had de laatste weken eveneens bijgedragen aan de nivellering in de Eredivisie door in De Arena met 0-0 gelijk te spelen tegen RKC Waalwijk en met 1-0 te verliezen van Vitesse.

Ajax slaagde er zaterdag voor het eerst sinds 6 oktober (3-0 tegen FC Utrecht) weer in om een thuiswedstrijd te winnen. En dat terwijl met Siem de Jong en Kolbeinn Sigthórsson de eerste twee centrumspitsen in de pikorde van trainer Frank de Boer ontbraken.

Danny Hoesen laat na nog geen twee minuten zijn tweede competitiegoal van het seizoen aantekenen.
Danny Hoesen laat na nog geen twee minuten zijn tweede competitiegoal van het seizoen aantekenen.

Door de afwezigheid van het tweetal kreeg Danny Hoesen voor de tweede keer dit seizoen een basisplaats in de Eredivisie. De 22-jarige spits liet al na twee minuten zien dat dubbel en dwars waard te zijn. Nadat Joël Veltman tot ver op de Heracles-helft mocht oprukken, plaatste Hoesen de bal in de verre hoek langs doelman Remko Pasveer (foto).

Met Daley Blind als controleur in plaats van de defensiever ingestelde Christian Poulsen bleef Ajax het thuisduel met Heracles domineren, maar dat leverde pas tien minuten na rust een tweede treffer op. Blind stuurde Lasse Schöne richting de achterlijn, waarna Fischer uit de voorzet van zijn landgenoot voor 2-0 kon zorgen.

Davy Klaassen in duel met Thomas Bruns.
Davy Klaassen in duel met Thomas Bruns.

Even daarvoor had Fischer ook al zijn tweede competitiegoal van het seizoen moeten maken, maar toen verzuimde hij oog in oog met Pasveer te profiteren van een fout in de Almelose achterhoede. Voor rust hadden ook Schöne en Davy Klaassen al kunnen scoren. Uiteindelijk werd het elf minuten voor tijd alsnog 3-0, toen Klaassen raak kopte uit een voorzet van Nicolai Boilesen.

Omdat het in uitwedstrijden met tot dusverre drie zeges en drie nederlagen wisselvallig presterende Heracles daar nauwelijks iets tegenover stelde, kon Ajax relatief eenvoudig aan kop komen van de Eredivisie. Als Vitesse zondag níét wint van Go Ahead, staat de ploeg van De Boer voor het eerst dit seizoen bovenaan na afloop van een volledige speelronde.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen