Eerste klap voor Jonker, Leipzig nadert Champions League

VfL Wolfsburg heeft voor het eerst verloren in de Bundesliga sinds de entree van Andries Jonker als hoofdtrainer. RB Leipzig won moeizaam van FSV Mainz 05 en heeft zo uitstekende papieren voor plaatsing voor de Champions League.

VfL Wolfsburg - Freiburg 0-1
Andries Jonker had in de eerste vier duels sinds zijn aanstelling als Wolfsburg-trainer niet verloren, maar woensdagavond ging het dan toch mis. Riechedly Bazoer had een basisplaats bij de thuisploeg en Jeffrey Bruma ontbrak bij Wolfsburg vanwege een knieblessure. Hij zag dat de ploegen woensdagavond lang in evenwicht waren in de Volkswagen Arena. Het beslissende doelpunt viel een kwartier voor tijd, toen Florian Niederlechner de ban brak: 0-1. Wolfsburg blijft door de nederlaag steken op de dertiende plaats. Freiburg staat verdienstelijk zevende.

FSV Mainz 05 - RB Leipzig 2-3
FSV Mainz 05 had nog wat goed te maken na de pijnlijke uitglijder tegen Ingolstadt 04, waardoor het degradatiespook nadrukkelijk bleef rondhangen en een concurrent weer hoop was gegeven in de strijd om handhaving. Maar de formatie van trainer Martin Schmidt trof in RB Leipzig een tegenstander die na een mindere fase afgelopen weekend weer het goede spoor had gevonden.

In de eerste helft was daarvan niets te merken. De thuisploeg kreeg de beste kansen, waarbij met name Bojan Krkic verzuimde de score te openen. Tekenend voor de ontevredenheid over het spel van Leipzig bracht trainer Hasenhüttl enkele minuten voor rust de net herstelde spits Timo Werner binnen de lijnen voor verdediger Dayot Upamecano. In de tweede helft toonde RB Leipzig zich ook van een betere kant. Drie minuten terug op het veld was dat ook vertaald in een doelpunt. Marcel Sabitzer was bij zijn 0-1 dank verschuldigd aan Emil Forsberg, die met een hak voor de fraaie assist tekende. De Zweed was enkele minuten later ook de aangever voor de 0-2 van Werner.

Mainz kwam nog terug via een strafschop van invaller Jairo. Naby Keita maakte in de slotfase een einde aan de onzekerheid met de 1-3, al bepaalde Yoshinori Muto in extremis de eindstand nog op 2-3. Door het resultaat in Mainz verkleinde RB Leipzig de achterstand op koploper Bayern München, maar belangrijker hield de nummer twee van de Bundesliga de marge op Champions League-concurrenten 1899 Hoffenheim en Borussia Dortmund intact.

FC Augsburg - FC Ingolstadt 2-3
De nummer zestien tegen de nummer zeventien; de belangen waren enorm voor Paul Verhaegh en de zijnen. Met de rechtsback in de basis en de aan zijn knie geblesseerde Jeffrey Gouweleeuw buiten de selectie ging het voor rust al helemaal mis voor de thuisploeg. Sonny Kittel en Almog Cohen hielpen Ingolstadt aan een 0-2 voorsprong. Cohen sloeg halverwege de tweede helft opnieuw toe. Het antwoord van Augsburg kwam pas een kwartier voor tijd en was afkomstig van Verhaegh, die een strafschop benutte. Halil Altintop bracht de spanning tien minuten voor het einde nog terug met de 2-3, maar verder dan die aansluitingstreffer kwam Augsburg niet meer.

Borussia Mönchengladbach - Hertha BSC 1-0
Of László Bénes voor Borussia Mönchengladbach het antwoord is op het vertrek van Mahmoud Dahoud naar Borussia Dortmund valt nog te bezien, wel maakte de negentienjarige middenvelder woensdagavond zijn eerste competitiedoelpunt voor de subtopper. De Slowaak verraste doelman Rune Jarstein met een laag schot vanaf ruim 25 meter. De goal was direct goud waard. Via onder anderen Salomon Kalou probeerde Hertha het nog wel, maar dat was tevergeefs. Gladbach klimt door de zege naar plek acht. Hertha staat zesde.

SV Darmstadt 98 - Bayer Leverkusen 0-2
Na zeven duels zonder zege was de nood hoog bij Bayer Leverkusen en daar kon hekkensluiter Darmstadt over meepraten. Mede dankzij Julian Brandt was het Leverkusen dat de weg omhoog insloeg. Het toptalent opende na een kwartier al de score, waarna Kevin Volland in de 56ste minuut de genadeklap uitdeelde met de 0-2. Leverkusen is zo naar plek elf geklommen. Het uitzicht van Darmstadt is troosteloos door een achterstand van tien punten op nummer zeventien FC Ingolstadt 04.