Eerste goal ex-PSV'er Vinícius duwt Chelsea nog dieper crisis in

De crisissituatie bij Chelsea blijft aanhouden. In de Londense derby tegen Fulham ging de ploeg van Graham Potter donderdag met 2-1 onderuit. Debutant João Félix kreeg een rode kaart na een tackle op Kenny Tete; ex-PSV'er Carlos Vinícius maakte zijn eerste doelpunt voor Fulham en bepaalde de eindstand.

© Viaplay
Fulham
Fulham
2 - 1
Chelsea
Chelsea

De Engelse pers ging uit van een basisplek voor Hakim Ziyech, maar die kwam er niet. Félix mocht het wel vanaf de aftrap laten zien en kreeg het publiek al in de tweede minuut op de banken. Vanaf de rechterflank passeerde hij Tim Ream met een fraaie voetbeweging, alvorens een kans voor te bereiden voor Kai Havertz. Diens schot werd gestopt door Tosin Adarabioyo en in de rebound stuitte Lewis Hall op keeper Bernd Leno.

In de tiende minuut probeerde Félix het zelf met een droge knal, die naast het doel zeilde. Chelsea begon dus goed aan de wedstrijd, maar gaandeweg de eerste helft kreeg Fulham meer voet aan de grond. Bobby Decordova-Reid kreeg te veel ruimte in het strafschopgebied en schoot op de lat; een minuut later was het raak via uitgerekend Willian. De middenvelder, die zeven seizoenen voor Chelsea speelde, zag een schot binnenvliegen in de verre rechterhoek na een aanraking door Trevoh Chalobah. Willian weigerde de goal te vieren.

De bedrijvige Félix maakte een goede indruk in zijn debuutwedstrijd en probeerde vijf minuten voor de rust opnieuw te scoren, maar vond Leno op zijn pad. Aan de overzijde kende doelman Kepa Arrizabalaga geen moeite met een diagonale kopbal van ex-PSV'er Carlos Vinícius, waardoor het bij 1-0 bleef in de eerste helft. Aan het begin van de tweede helft kwam Chelsea langszij. Nadat een vrije trap van Mason Mount tegen de paal belandde, stond Kalidou Koulibaly op de juiste plek om de rebound binnen te werken.

Supporters van Chelsea zongen na het doelpunt op cynische wijze we are staying up, ofwel: wij handhaven ons. Het tekent de gemoedstoestand bij The Blues, die er niet beter op werd naarmate de tweede helft vorderde. Félix ontving een directe rode kaart voor een tackle op Tete en Fulham profiteerde van het numerieke overwicht: na een voorzet van Andreas Pereira kwam Kepa niet overtuigend zijn doel uit en kopte Vinícius zijn eerste doelpunt voor Fulham binnen. De spits, die een basisplaats had vanwege een schorsing van clubtopscorer Aleksandar Mitrovic, bepaalde daarmee de eindstand. Chelsea won slechts een van de laatste acht officiële wedstrijden en blijft steken op de tiende plek, terwijl Fulham zesde staat.