Eenhoorn: 'AZ groeit uit zijn jasje op trainingscomplex'

Reacties

Twee jaar na de opening van het nieuwe trainingscomplex gaat AZ opnieuw investeren in de levensader van de club. Als alle vergunningen rond zijn hoopt de directie komende zomer te kunnen beginnen met de bouw van nieuwe faciliteiten in Wijdewormer, de thuishaven van de jeugdopleiding en tevens trainingsaccommodatie van de A-selectie.

Eenhoorn: 'AZ groeit uit zijn jasje op trainingscomplex'

Het pronkstuk in de plannen is een indoorhal, met een trainingsveld op wedstrijdformaat. 'In de huidige situatie wijken we in vorstperiodes uit naar het verwarmde trainingsveld naast het stadion', vertelt algemeen directeur Robert Eenhoorn. 'Het is beter als we alle faciliteiten op hetzelfde complex hebben. Met een indoorhal kan er onder alle weersomstandigheden getraind worden en we zouden er in de winter zelfs oefenwedstrijden kunnen spelen. Bovendien leent het zich goed voor het inzetten van technologische hulpmiddelen.'

Het AFAS Trainingscomplex werd bijna twee jaar geleden opgeleverd en begin september 2016 officieel geopend door ex-trainer Louis van Gaal. Het hoofdgebouw op het 3.500 m₂ grote terrein behoeft inmiddels uitbreiding. Eenhoorn: 'We groeien uit ons jasje op het complex. Vandaar dat we een tweede gebouw willen neerzetten, met onder meer herstelruimtes en studiefaciliteiten. De renovatie is een volgende stap voorwaarts. We willen bij AZ onze spelers maximaal ontwikkelen. Daar horen optimale faciliteiten bij.'

AZ investeert jaarlijks bijna drie miljoen euro, op een totaalbegroting van 24 miljoen, in de jeugdopleiding. Het effect daarvan is steeds scherper zichtbaar in het eerste elftal van de Alkmaarse club. Van de laatste lichting uit eigen kweek hebben Guus Til, Teun Koopmeiners, Thomas Ouwejan en Pantelis Hatzidiakos inmiddels een vaste basisplaats. Ook Calvin Stengs startte dit seizoen in de basis, maar de vleugelspits liep in het eerste competitieduel met PSV een zware knieblessure op. Daarnaast gelden in de huidige A-selectie de jongelingen Jeremy Helmer, Myron Boadu, Ferdy Druijff, Owen Wijndal, Nick Olij en de routiniers Ron Vlaar, Joris van Overeem en Marko Vejinovic als eigen kweek.

De innovatieve aanpak binnen de AZ-opleiding trekt ook buiten de landsgrenzen de aandacht. Onlangs bracht een delegatie van de Real Madrid University een tweedaags bezoek aan Wijdewormer. Sinds 2010 brengt de Spaanse topclub jaarlijks werkbezoeken aan Nederland. Aanvankelijk beperkten die zich tot de jeugdopleidingen van Ajax, Feyenoord en PSV. Drie jaar geleden werd AZ door Real Madrid aan het rijtje toegevoegd.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.