Een tulband armer en 111 interlands rijker: Chiellini weer op Wembley tegen Engeland

Reacties

Giorgio Chiellini leeft toe naar een van de meest bijzondere wedstrijden in zijn rijke carrière. Zondag speelt de 36-jarige Italiaan de EK-finale tegen Engeland op Wembley, het stadion waar hij de Engelsen veertien jaar geleden al trof en geheel in eigen stijl zijn duels uitvocht.

Een tulband armer en 111 interlands rijker: Chiellini weer op Wembley tegen Engeland

De foto's van het eerste optreden van Chiellini op Wembley doken deze week weer op. Er is veertien jaar voorbijgevlogen, hij is van talent veranderd in routinier en heeft in Italië zo ongeveer alles gewonnen wat er te winnen valt, maar toch is er kijkend naar de beelden weinig veranderd. Toen al een wat kromme neus die het vol overtuiging aangaan van veel luchtduels verraadde en de sporen van harde defensieve arbeid. Na een botsing met Gary Cahill in de interland tussen Engeland Onder-21 en Italië Onder-21 droop het bloed vanaf de kruin van zijn hoofd over zijn gezicht omlaag. Chiellini liet zich niet wisselen, hij liet zich een tulband aanmeten en speelde verder.

Niemand van de Engelsen die toen in maart 2007 in actie kwamen bij de eerste wedstrijd op het nieuwe Wembley, maakt nu nog deel uit van de EK-selectie. Gary Cahill heeft het van de talenten van toen het verst geschopt. De inmiddels 35-jarige verdediger won met Chelsea twee keer de Premier League en is nu transfervrij na zijn vertrek bij Crystal Palace. David Bentley werd destijds gezien als een toptalent, met zijn fluwelen traptechniek deed hij denken aan David Beckham. Hij doorliep de Arsenal-opleiding en werd in 2008 nog voor 22 miljoen euro gekocht door Tottenham Hotspur, maar een echte topper werd hij in de Premier League nooit.

Basisploeg Engeland Onder-21: Camp; Rosenior, A. Ferdinand, Cahill, Baines; Bentley, Reo-Coker, Richardson; Routledge, Lita, Agbonlahor.

Dan naar de Italiaanse ploeg van toen. Het is bijna overbodig om te zeggen dat Chiellini het meest succesvol is geworden. Drie andere namen die bij velen herinneringen zullen oproepen: Riccardo Montolivo, Giuseppe Rossi en Giampaolo Pazzini. Laatstgenoemde was een echte goaltjesdief en speelde onder meer voor Internazionale en AC Milan. Pazzini is inmiddels gestopt, net als Montolivo. De spelmaker speelde ook voor Milan, na een lange periode bij Fiorentina en te zijn doorgebroken bij Atalanta Bergamo. Rossi gold als megatalent bij Manchester United, maar hij kon zijn kwaliteiten door blessureleed nooit helemaal verzilveren. De aanvaller beleefde zijn beste periode bij Villarreal en zit nu zonder club.

Basisploeg Italië Onder-21: Curci; Mantovani, Andreolli, Chiellini; Potenza, Montolivo, Nocerino, Rosina; Rossi, Pazzini, Padoin.

Van alle basisspelers van toen is Chiellini dus de enige die zondag in actie komt in de EK-finale. Ten opzichte van zijn eerste optreden op Wembley is de topverdediger negen Italiaanse landstitels en een reeks littekens rijker. Zo hoort het bij een verdediger pur sang.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.