Een jaar na de 0-9 afslachting staat Southampton bovenaan: 'Dit is geen toeval'

Reacties

De Premier League heeft sinds vrijdagavond een zeer verrassende koploper. Southampton-coach Ralph Hasenhüttl bewijst het gelijk van de clubleiding, die de Oostenrijker op zijn post hield na de ontluisterende 0-9 nederlaag tegen Leicester City. 'Dit is geen toeval.'

Een jaar na de 0-9 afslachting staat Southampton bovenaan: 'Dit is geen toeval'
© Pro Shots

Het is nu ruim een jaar geleden dat voor Southampton zo'n beetje alles misging in het eigen St. Mary's Stadium. De thuisploeg kwam op 25 oktober 2019 al in de twaalfde minuut met een man minder te staan, vanwege een rode kaart voor Ryan Bertrand, en stond tegenover een tegenstander die niets wilde weten van genade. Leicester City trapte het gaspedaal in en haalde nét niet de dubbele cijfers.

De grootste thuisnederlaag in de geschiedenis van het Engelse voetbal zou voor veel clubs reden zijn om de manager op straat te zetten. Southampton deed dat niet. Hasenhüttl behield het vertrouwen van het bestuur, die in de reeks nederlagen die volgde (twee keer tegen Manchester City en tegen Everton) besloot om zijn systeem maar wat aan te passen. Hij stapte af van zijn strijdwijze met vijf (of drie, net hoe je dat wil zien) verdedigers en schakelde over naar een 4-4-2.

© Pro Shots

Het leverde het gewenste resultaat op voor Southampton, dat het tij wist te keren. De resultaten verbeterden en in januari kwam direct de sportieve revanche op Leicester, met een 1-2 overwinning in het King Power Stadium. Southampton liet daarmee de degradatiezone definitief achter zich en eindigde het afgelopen seizoen uiteindelijk op een keurige elfde plaats, nog boven het ambitieuze Everton. Door de sterke eindfase werd Hasenhüttl in juli gekozen tot Manager van de Maand.

Op het succes wordt nu doorgebouwd. De Zuid-Engelsen raakten aanvoerder Pierre-Emile Höjbjerg weliswaar kwijt aan Tottenham Hotspur, maar James Ward-Prowse heeft niet alleen de band, maar ook de rol van aanjager van hem overgenomen. Het seizoen begon teleurstellend, met nederlagen tegen Crystal Palace en Tottenham Hotspur, maar de zes speelronden hierna leverden liefst zestien punten op. Daarmee staat Southampton nu voor het eerst in de Premier League-historie bovenaan.

Vrijdag moest Newcastle United eraan geloven (2-0). 'Het is geweldig wat dit team presteert', zei Hasenhüttl na afloop tegen Sky Sports. 'Ik wil iedereen in en rondom het team feliciteren, want dit is fantastisch. Het is een beetje eng wat wij aan het doen zijn, maar om eerlijk te zijn is het voor mij geen verrassing. Ik heb de jongens in de kleedkamer gezegd dat we samen zó veel geïnvesteerd hebben, waardoor we veel stappen vooruit hebben gezet en nu een sterk team zijn. Dit is geen toeval.'

Premier League

Stand Premier League 2020/2021

Engeland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Manchester City
38
27
5
6
83-32
+51
86
2
Manchester United
38
21
11
6
73-44
+29
74
3
Liverpool
38
20
9
9
68-42
+26
69
4
Chelsea
38
19
10
9
58-36
+22
67
5
Leicester City
38
20
6
12
68-50
+18
66
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Meer Southampton
Meer over Southampton
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.