Eén jaar in Zeist, Van Breukelen bron van onrust

Reacties

De periode van Hans van Breukelen bij de KNVB wordt gekenmerkt door tumult en onrust. Een overzicht van zijn jaar als technisch directeur, dat dinsdag tot een einde kwam.

Eén jaar in Zeist, Van Breukelen bron van onrust

Op 17 juni wordt bekend dat Hans van Breukelen de nieuwe technisch directeur wordt bij de KNVB. 'Hans past precies in het profiel dat we voor de functie van td hebben geschreven. Hij is een winnaar en heeft in het voetbal ervaring als topsporter, manager en bestuurder. Zijn analytisch vermogen is uitstekend. En hij heeft bewezen in de organisaties waarvoor hij in actie kwam, dat hij een verbinder is. Wij hebben alle vertrouwen in hem', zegt Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal bij de KNVB op dat moment.

Van Breukelen staat te trappelen. 'Het is een uitdagende opdracht in een tijd waarin het Nederlandse voetbal veel te winnen heeft. Deze functie haalt het gevoel in me naar boven dat ik herken uit mijn tijd als actief sportman. Hier krijg je adrenaline van.'

Het Nederlands elftal blijkt één van de hoofdpijn-dossiers. Koud begonnen in Zeist krijgt Van Breukelen te maken met het plotselinge vertrek van Dick Advocaat. De Hagenaar verruilt in augustus na slechts drie maanden het assistentschap van Oranje voor de functie van hoofdtrainer bij Fenerbahçe. 'Natuurlijk ken ik de voetbalwereld en ik weet dat dergelijke zaken kunnen gebeuren. We richten ons nu op het zoeken naar een vervanger', reageert de oud-doelman.

Die zoektocht verloopt allerminst soepel. Van Breukelen praat met Ruud Gullit. Maar die ziet af van een dienstverband, omdat de td afspraken niet op papier wil vastleggen. Het woord onbetrouwbaar valt. 'Ik heb er wel een slapeloze nacht aan overgehouden. Ik had die twee zaken liever anders gedaan. Het is niet leuk als je voor onbetrouwbaar wordt weggezet. Ik heb Ruud ook proberen te bellen om uit te leggen waarom het zo is gelopen. Maar hij neemt niet op. Dan houdt het voor mij ook op', kijkt Van Breukelen begin september terug.

De technisch directeur ziet Van Basten het per 1 oktober voor gezien houden. Hij kiest voor een functie bij de FIFA. Daardoor is de chaos compleet bij Oranje, waar ook het voorgenomen afscheid van de gewaardeerde teammanager Hans Jorritsma aan bijdraagt.

'Ik heb er uitgebreid met Blind over gesproken. Maar er moeten beslissingen genomen worden en daar ben ik toevallig voor aangesteld. We willen een teammanager plus, wiens werkzaamheden een breder karakter gaan krijgen', geeft Van Breukelen uitleg over het negeren van het advies van bondscoach Danny Blind. Een maand later gooit de td het over een andere boeg en mag Jorritsma de WK-kwalificatie nog afmaken.

Waar Jorritsma de kwalificatie kan afmaken bij Oranje, daar is Blind vertrokken. Na het echec in Bulgarije krijgt hij zijn ontslag. Van Breukelen laat de uitleg over het besluit over aan Jean-Paul Decossaux, die naast de commerciële man de interim directeur betaald voetbal is. De oud-doelman staat achter in de zaal als zijn KNVB-collega tekst en uitleg geeft.

'Van Breukelen ongeloofwaardig, ook Advocaat is beschadigd'

Ten Cate

Bij de zoektocht naar een opvolger speelt Van Breukelen een ongekende hoofdrol. Hij praat met de ervaren internationals om zich te oriënteren. Maar het krijgt door de (loze) toezeggingen de trekken van een soap, met Henk ten Cate, Fred Rutten, Advocaat en Gullit in de hoofdrollen. Tijdens de bijkans historische persconferentie begin mei rond de aanstelling van Advocaat en Gullit als zijn assistent moet Van Breukelen draaien om zijn verhaal overeind te houden.

Kijk hieronder de persconferentie van de KNVB terug:

Kijk hier de persconferentie van de KNVB terug

De gang van zaken getuigt van amateurisme, al wil Van Breukelen daar niets van weten. Hij is zich van geen kwaad bewust. Excuses acht hij niet op zijn plaats. 'De mensen in mijn omgeving hebben nog vertrouwen in me. Ik doe het ook niet voor de populariteitsprijs. Onprofessioneel; dat mag iedereen vinden. Ik schaam me niet. Jullie willen mij allemaal fouten in de schoenen schuiven. Daar zullen wij aanleiding toe geven blijkbaar.'

Van Breukelen stelt dat er een evaluatie komt. 'En dan zullen we daar wellicht onze lessen uit trekken.' Ruim anderhalve maand later blijkt de conclusie dat hij niet op zijn plaats is bij de KNVB. 'Ik vertrek met een goed gevoel, omdat ik weet dat ik er alles aan gedaan heb om onze doelstellingen te realiseren. Maar ik blijf zelfkritisch. Het is mij onvoldoende gelukt om mijn - en onze - ambities waar te maken. Daaruit trek ik mijn conclusies.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.