Duitsland scherpt eigen WK-record verder aan

Duitsland hoort na de 4-0 zege op Argentinië voor de twaalfde keer in de WK-historie bij de beste vier van de wereld. De drievoudig wereldkampioen was al recordhouder met elf deelnames die minimaal in de halve finale strandden. Vijfvoudig titelwinnaar Brazilië blijft door de verloren kwartfinale tegen Nederland op tien steken.

Duitsland scherpt eigen WK-record verder aan

Mocht Duitsland het tot de finale schoppen dan is het ook wat dat betreft 's werelds beste. Met vooralsnog vier verloren en drie gewonnen finales staat Die Mannschaft nu nog op gelijke hoogte met De Goddelijke Kanaries, die in vijf van de zeven finales victorie kraaiden. De laatste keer dat Duitsland in de finale stond was in 2002, toen uitgerekend Brazilië met 2-0 te sterk was.

Terwijl Italië onbedreigd derde blijft door zich acht keer bij de mondiale topvier te scharen, zag Frankrijk tweevoudig wereldkampioen Uruguay op gelijke hoogte komen. La Celeste doet na de strafschoppenzege op Ghana oude tijden herleven, want het was voor het laatst in 1970 dat het zo ver reikte op een eindtoernooi. Toen was de latere wereldkampioen Brazilië in de halve eindstrijd met 3-1 te sterk, waarna Uruguay de bronzen medaille aan West-Duitsland moest laten (0-1).

Nederland speelde zich voor de vierde keer bij het beste voetbalkwartet van de wereld. Na de verloren finales in 1974 en 1978 werd Oranje in 1998 vierde, doordat het na penalty’s van Brazilië verloor en in de strijd om de derde plaats Kroatië niet kon verslaan (1-2). Dankzij de overwinning van vrijdagmiddag op Brazilië achterhaalde Nederland Argentinië en Zweden wat betreft het aantal plaatsen in de halve finale.

Europees kampioen Spanje staat voor het eerst sinds 1950 weer bij de laatste vier op een WK. Toen werden de Spanjaarden laatste in een finalepoule met Zweden, Brazilië en toenmalig winnaar Uruguay. Nu versloeg La Fúria Roja Paraguay nipt met 1-0. Ook Engeland, Hongarije en Polen reikten ooit tweemaal minimaal tot de halve finale. <br /><br /><br />

Bekijk hier al onze video's