Duitse 'schandaalarbiter' fluit belangrijk EL-duel PSV

Reacties

Het belangrijke Europa League-duel van PSV met Real Sociedad staat donderdag onder leiding van Felix Zwayer. De scheidsrechter was afgelopen weekend de meest besproken man in de Duitse voetbalwereld.

Duitse 'schandaalarbiter' fluit belangrijk EL-duel PSV
© Pro Shots
Real Sociedad
Real Sociedad
3 - 0
PSV
PSV

Zwayer kende in de slotfase van de topper tussen Borussia Dortmund en Bayern München (2-3) een penalty toe voor een overtreding van Mats Hummels op Robert Lewandowski. Volgens het Dortmund-kamp had de bal nooit op de stip gemogen en dat leidde na afloop tot woedende reacties, bijvoorbeeld van Jude Bellingham.

'De bal raakt Mats Hummels, maar Hummels kijkt niet eens naar de bal. Maar kijk ook naar andere beslissingen van de scheidsrechter tijdens de wedstrijd. Je geeft een scheidsrechter (Felix Zwayer, red.) die in het verleden een wedstrijd heeft gemanipuleerd de grootste wedstrijd in Duitsland… Wat verwacht je dan?', zei Bellingham.

De Engelse middenvelder, die door de Duitse bond voor zijn uitspraken werd bestraft met een boete, doelde op het geruchtmakende omkoopschandaal van circa vijftien jaar geleden rond Robert Hoyzer. Zwayers naam viel toen ook. Hij zou als assistent een steekpenning van 300 euro hebben aangenomen. Later werd hij zes maanden geschorst.

Die straf van de DFB kwam pas onlangs naar buiten toen de krant Die Zeit op basis van geheime documenten van de Duitse voetbalbond (DFB) over de zaak begon te publiceren. En dus stond Zwayer in Duitsland opeens bekend als schandaalarbiter. Desondanks fluit de veertigjarige arbiter deze week in de Europa League.

PSV
Het is zeker niet de eerste keer dat PSV en Zwayer aan elkaar gekoppeld worden in Europa. Vorig seizoen floot hij nog het verloren groepsduel met Granada (1-2), in het seizoen 2018/19 leidde hij nog twee wedstrijden van de Eindhovenaren in (de voorronden van de) Champions League tegen BATE Borisov en Internazionale.

UEFA Europa League

Stand Groepsfase Groep B UEFA Europa League 2021/2022

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Monaco
6
3
3
0
7-4
+3
12
2
Real Sociedad
6
2
3
1
9-6
+3
9
3
PSV
6
2
2
2
9-8
+1
8
4
Sturm Graz
6
0
2
4
3-10
-7
2
* Actueel tot en met 27 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.