Duitse media in de ban van Turks talent: heeft de DFB zitten slapen?

Reacties

Na een nederlaag van Duitsland wordt alles uitvergroot. Zo ook het feit dat Kenan Yildiz, zaterdag een van de doelpuntenmakers voor Turkije, ook voor Die Mannschaft had kunnen uitkomen.

Duitse media in de ban van Turks talent: heeft de DFB zitten slapen?
© Pro Shots

De in Regensburg geboren Yildiz zette Turkije zaterdagavond tijdens het oefenduel in Berlijn (2-3) op voorsprong door uit een lastige hoek in het dak van het doel te schieten. Voor de achttienjarige aanvaller van Juventus, die een maand eerder als invaller zijn debuut had gemaakt tegen Kroatië, was het zijn eerste interlandgoal. Dat Duitsland mede door die treffer opnieuw onderuit ging, leidt in Duitse media nu tot veel aandacht voor Yildiz.

De bij Bayern München opgeleide aanvaller had namelijk ook voor Duitsland kunnen uitkomen. Dat Yildiz eerder uitkwam voor Turkije Onder-17 en Jong Turkije en zijn keuze voor de Turkse A-ploeg in die zin dus logisch is, neemt niet weg dat de rol van de Duitse voetbalbond (DFB) kritisch wordt bekeken. Die besloot namelijk niet in te gaan op een verzoek van Yildiz' zaakwaarnemer om te praten over zijn interlandcarrière.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

In gesprek met Bild bevestigde de zoon van een Duitse moeder en een Turkse vader dat hij nooit door de Duitse bond is benaderd. 'Ik speel al vanaf de Onder-17 voor Turkije en ben daar erg trots op. Duitsland heeft me nooit benaderd, daarom is het nooit een optie geweest. Ik ben heel blij dat ik voor Turkije uitkom', zei het talent. 'Ik had zeker geluisterd als de DFB me had benaderd, maar ik ben er niet echt mee bezig geweest.'

Kuntz
Met slechts vijf optredens voor de hoofdmacht van Juventus achter zijn naam, vindt Stefan Kuntz het niet gek dat Yildiz nooit is benaderd door de DFB. 'Na zijn goal zal iedereen nu wel zeggen dat hij ook voor Duitsland had kunnen spelen', zei de voormalig bondscoach van Turkije als analist bij Bild. 'Maar ik zou voorzichtig zijn met zeggen dat de DFB heeft zitten slapen. Door de familiebanden zijn spelers vaak geneigd om voor Turkije te spelen.'

Bovendien zou een speler die pas een paar duels voor Juventus heeft gespeeld, bij Duitsland niet in aanmerking komen voor een oproep. Kuntz weet dat een optreden voor de A-ploeg al is voorgespiegeld aan Yildiz toen hij bij Jong Turkije kwam. 'De speler wilde die stap ook maken, omdat hij zelf ook verstandig is. Dat carrièrepad is uitgestippeld voor de jongen.' En dat leidt nu mogelijk alsnog naar een EK-optreden in Duitsland, maar dan wel voor Turkije.

EK-kwalificatie

Stand Groepsfase Groep D EK-kwalificatie 2024 Germany

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Turkije
8
5
2
1
14-7
+7
17
2
Kroatië
8
5
1
2
13-4
+9
16
3
Wales
8
3
3
2
10-10
0
12
4
Armenië
8
2
2
4
9-11
-2
8
5
Letland
8
1
0
7
5-19
-14
3
* Actueel tot en met 19 apr. 2024
Bekijk hier al onze video's
Meer Duitsland
Meer over Duitsland
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.