Duitse bond maakt keiharde vuist tegen omstreden UEFA-plannen

Reacties

De Duitse clubs hebben zich massaal tégen de vermeende plannen van de UEFA gekeerd. De Europese voetbalbond wil de Europese clubcompetities flink (en op omstreden wijze) hervormen, maar als het aan de Deutsche Fussbal Liga ligt, gaat dat op de geplande manier in ieder geval nooit gebeuren.

Duitse bond maakt keiharde vuist tegen omstreden UEFA-plannen

'Het concept dat er nu ligt zou onacceptabele gevolgen hebben voor de nationale competities', laat DFL-voorzitter Christian Seifert, die namens de 36 clubs uit de Bundesliga en Tweede Bundesliga spreekt, weten. 'Daarom moeten ze niet in deze vorm worden ingevoerd. We mogen niet toestaan dat de nationale competities iets verliezen van de aantrekkingskracht die ze hebben op miljoenen mensen in heel Europa. We zijn ervan overtuigd dat UEFA-president Aleksander Ceferin de Europese competities als het hart van het voetbal ziet. Hervormingen moeten voor iedereen acceptabel zijn, niet voor slechts een paar clubs.'

Daarmee lijkt er al een streep te kunnen door de hervormingen, nog voordat ze officieel zijn gepresenteerd. Wel zijn er eerder al heel veel details uitgelekt. Zo wordt door de UEFA gewerkt aan een systeem van promotie/degradatie tussen Europese toernooien en hoeven Champions League-tickets niet langer te worden afgedwongen via de nationale competities.

In het voorstel zou ook staan dat er vanaf 2024 drie Europese toernooien komen: twee met 32 clubs en één met 64 deelnemers. Tevens zou in de Champions League voortaan worden gewerkt met vier poules met acht clubs, waarvan de topvier zich plaatst voor de knock-outfase. Volgens het Franse medium 20 minutes is de topzes van elke groep zeker van deelname in het nieuwe seizoen. Er zullen door de uitgebreidere poules meer wedstrijden worden gespeeld, mogelijk ook in het weekeinde.

De koepelorganisatie van Europese competities (European Leagues) maakte al bekend zich grote zorgen te maken. Ook Javier Tebas, de voorzitter van La Liga, sprak zich uit. De UEFA deed volgens hem namelijk alsof er sprake zou zijn van een open discussie. 'Maar er werd ons een concreet project gepresenteerd dat de UEFA samen met een aantal rijke en machtige Europese clubs heeft ontwikkeld. Dit format kan ertoe leiden dat de nationale competities worden vernietigd en dat de sportieve en financiële verschillen tussen clubs worden bestendigd.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.