Dribbelkoning Bergwijn, imposante Ajax-reeks tegen promovendi

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Zaterdagavond komt zowel Ajax als PSV in actie. Het kwakkelende FC Groningen gaat op bezoek bij De Graafschap.

Dribbelkoning Bergwijn, imposante Ajax-reeks tegen promovendi

Ajax - FC Emmen

Aftrap: 18.30 uur
Scheidsrechter: Bas Nijhuis

Actueel:

• Na twee speelrondes bezit Ajax vier punten, eentje meer dan FC Emmen. De promovendus ging afgelopen week ten onder tegen AZ.

• Tijdens de eerste twee competitieduels maakte Ajax maar twee doelpunten. In de laatste twintig Eredivisie-seizoenen toonden de Amsterdammers zich alleen in het seizoen 2008/09 zo improductief in de eerste twee wedstrijden van de competitie.

• In de eerste twee wedstrijden schoot FC Emmen dertien keer op doel. Alleen AZ (twintig inzetten tussen de palen), PSV (achttien) en Ajax (zestien) deden dit vaker.

Ajax ontsnapte vorige week tegen VVV-Venlo aan puntenverlies.

• Ajax is zonder nederlaag in zijn laatste 67 Eredivisie-thuisduels met gepromoveerde clubs (63 zeges en vier gelijke spelen). Op 27 augustus 1986 verloren de Amsterdammers voor het laatst voor eigen publiek van een nieuwkomer (ADO Den Haag, 2-3).

• Voorafgaand aan deze speelronde waren er slechts drie clubs die uit open spel nog geen doelpunt hadden gemaakt: Excelsior, PEC Zwolle én Ajax, dat tot nu toe in de Eredivisie scoorde uit een hoekschop en een strafschop.

• FC Emmen maakte in zijn laatste dertien uitduels in alle competities minimaal één doelpunt, de beste reeks van de club uit Drenthe sinds de twintig uitwedstrijden waarin werd gescoord in 2003 en 2004.

FC Emmen ging hard onderuit tegen AZ.

Historie:

• FC Emmen wordt de 53ste verschillende tegenstander van Ajax in de Eredivisie. De club uit Drenthe debuteert deze jaargang als Eredivisionist, een status die de Amsterdammers al meer dan 62 jaar hebben.

'Opvallend dat er opnieuw gallery play sluipt in spel van Ajax'

• Natuurlijk kwam FC Emmen de afgelopen jaren Jong Ajax wél tegen in de Eerste Divisie. Afgelopen seizoen eindigde de ploeg van trainer Dick Lukkien als zevende op het tweede niveau, op 21 punten van kampioen Jong Ajax.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Ajax - FC Emmen:

Niet van toepassing

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

De Graafschap - FC Groningen

Aftrap: 18.30 uur
Scheidsrechter: Christiaan Bax

Actueel:

• De Graafschap totaliseert drie punten, na een zege op Feyenoord en een nederlaag bij NAC Breda. Voor FC Groningen is het seizoen dramatisch begonnen met verliesbeurten tegen Vitesse en Willem II.

• In zijn laatste vijf Eredivisie-thuisduels bleef De Graafschap ongeslagen, waaronder het 1-1 gelijkspel tegen Ajax in 2016 (waardoor de Amsterdammers naast de landstitel grepen) en de 2-0 zege op Feyenoord van twee weken geleden.

• Danny Buijs is na Ernest Faber, Theo Vonk en Henk van Brussel de vierde FC Groningen-trainer die in zijn eerste twee Eredivisie-duels een nederlaag leed.

De Graafschap moest vorige week in NAC Breda zijn meerdere erkennen.

De Graafschap triomfeerde in zijn laatste zeven thuisduels in alle competities. Daarmee zijn De Superboeren bezig aan de beste reeks sinds 2009 (acht zeges op rij op De Vijverberg).

• Geen goed vooruitzicht voor FC Groningen: in de afgelopen twee seizoenen zegevierden de noorderlingen slechts in één van de acht competitieduels met een promovendus. Liefst zes keer werd tegen zo'n tegenstander gelijkgespeeld.

• Stef Nijland stuit alweer voor de veertiende keer - ervan uitgaande dat hij speelt - in zijn Eredivisie-loopbaan op zijn oude club FC Groningen. Tegen geen enkele andere club nam de huidige De Graafschap-speler het vaker op.

FC Groningen verloor voor eigen publiek van Willem II.

Historie:

• Voor de zestiende keer fungeert De Graafschap op het hoogste niveau als gastheer van FC Groningen. Slechts drie keer triomfeerde de thuisploeg. De bezoekers hadden zeven keer succes en vijf edities kenden geen winnaar.

• In het seizoen 2002/03 boekte De Graafschap voor het laatst een thuiszege op FC Groningen. Een goal van Davy Zafarin bleek beslissend: 1-0.

De laatste 5 Eredivisie-edities van De Graafschap - FC Groningen:

Seizoen Uitslag
2007/08 1-1
2008/09 0-1
2010/11 1-1
2011/12 2-3
2015/16 1-2

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

NAC Breda - Excelsior

Aftrap: 20.45 uur
Scheidsrechter: Jeroen Manschot

Actueel:

• NAC Breda herstelde zich vorige week tegen De Graafschap (3-0 winst) van de pijnlijke nederlaag bij AZ in de eerste speelronde. Excelsior bezit na een gelijkspel tegen Fortuna Sittard en een verliesbeurt tegen Feyenoord één punt.

• Is NAC Breda net zo effectief als vorige week? Tegen De Graafschap scoorden de Brabanders bij al hun schoten op doel (drie stuks).

• Sinds Excelsior in 2014 promoveerde naar de Eredivisie pakte de ploeg alleen in het seizoen 2015/16 zo weinig punten als nu in de eerste twee speelrondes (eveneens één punt).

Voor Mitchell van der Gaag is dit vanzelfsprekend een bijzonder duel. De oefenmeester stapte afgelopen zomer over van Excelsior naar NAC Breda. Onder Van der Gaags leiding veroverde Excelsior gemiddeld 1,13 punt per Eredivisie-wedstrijd; alleen Thijs Libregts (1,21) en Rob Jacobs (1,19) presteerden beter.

Excelsior ging vorige week onderuit op bezoek bij Feyenoord.

• NAC Breda kan voor het eerst sinds het najaar van 2009 in drie achtereenvolgende Eredivisie-thuisduels de nul houden.

• Voor een van die clean sheets was Arijanet Muric verantwoordelijk. De negentienjarige goalie werd deze week teruggeroepen door zijn broodheer Manchester City.

Historie:

• NAC Breda - Excelsior wordt voor de zeventiende keer gespeeld in de Eredivisie. De Brabanders boekten zeven zeges en de Kralingers waren maar eenmaal succesvol.

• Opmerkelijk is dat in al die voorgaande affiches nooit meer dan vier keer werd gescoord.

De laatste 5 Eredivisie-edities van NAC Breda - Excelsior:

Seizoen Uitslag
2007/08 2-0
2010/11 1-2
2011/12 2-0
2014/15 1-1
2017/18 3-1

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

PEC Zwolle - PSV

Aftrap: 20.45 uur
Scheidsrechter: Björn Kuipers

Actueel:

Na twee speelrondes staat PEC Zwolle nog altijd op nul punten. Dat zijn er al zes minder dan PSV, dat afrekende met FC Utrecht en Fortuna Sittard.

In de eerste twee duels kreeg PEC Zwolle vijf goals om de oren. De laatste keer dat De Blauwvingers in de eerste twee wedstrijden van een Eredivisie-seizoen méér goals incasseerden was in 1986/87 (zeven).

• Sinds de start van het seizoen 2017/18 maakte PSV in competitieverband zeven doelpunten in de negentigste minuut of later. Alleen Heracles Almelo was in deze fase nog vaker trefzeker (negen keer).

PEC Zwolle stond vorige week met lege handen in De Galgenwaard.

• In zijn laatste twintig Eredivisie-duels met een regerend kampioen pakte PEC Zwolle slechts vier punten, het resultaat van vier gelijke spelen en zestien nederlagen.

• Gedurende de eerste twee speelrondes kwam Steven Bergwijn tot liefst veertien succesvolle dribbels, minimaal zes meer dan alle andere spelers in de Eredivisie.

'In de scorende talenten zie je de hand van Van Bommel bij PSV'

• Mark van Bommel kan pas de vijfde PSV-trainer worden die zegeviert in zijn eerste twee Eredivisie-uitwedstrijden. De laatste oefenmeester die hierin slaagde was interim-coach Dwight Lodeweges in 2009.

PSV rekende met pijn en moeite af met Fortuna Sittard.

Historie:

• PEC Zwolle - PSV stond achttien keer eerder in de Eredivisie-agenda. De club uit Overijssel staat op slechts twee zeges, de Eindhovenaren waren dertien keer succesvol.

• Vorig seizoen leek dit duel in 0-0 te eindigen. Bij het scheiden van de markt bezorgde Nicolas Isimat-Mirin PSV alsnog de drie punten.

De laatste 5 Eredivisie-edities van PEC Zwolle - PSV:

Seizoen Uitslag
2013/14 1-2
2014/15 3-1
2015/16 1-3
2016/17 0-4
2017/18 0-1

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.