Ajax heeft na het teleurstellende resultaat in de Europa League ook slechte zaken gedaan in de Eredivisie. Heracles Almelo bleek zondagavond net als vorig jaar te sterk voor de koploper.

Heracles Almelo
1 - 0
Ajax
Ajax

Ajax had wat recht te zetten na de verloren Europa League-wedstrijd tegen Getafe, maar kwam voorafgaande aan het duel in Overijssel met slecht nieuws. Hakim Ziyech bleek wegens kuitklachten niet fit genoeg om in actie te komen tegen Heracles. Ajax-trainer Erik ten Hag wijzigde zijn basisopstelling ten opzichte van afgelopen donderdag. Klaas Jan Huntelaar startte in plaats van Lassina Traoré in de punt van de aanval, Ryan Gravenberch keerde terug op het middenveld, Perr Schuurs loste Edson Álvarez af en Andre Onana stond weer onder de lat.

Er gebeurde genoeg in Almelo, maar het was erg lang wachten op een doelpunt. In de eerste helft creëerde Ajax kansen via Nicolás Tagliafico en Donny van de Beek, maar aan de andere kant kreeg Cyriel Dessers voldoende kansen om zijn doelpuntentotaal dit seizoen uit te breiden. Tagliafico zag zijn kopbal gekeerd worden, Van de Beek raakte de lat met een snoeihard schot en Dessers was ongelukkig in de afronding.

Vlak voor rust kwam Ajax met flink wat hulp bijna alsnog op voorsprong, maar keeper Janis Blaswich redde stijlvol op een inzet van zijn eigen verdediger Maximilian Rossmann, die de bal per ongeluk richting zijn eigen doel werkte. Het werd weer een moeilijke middag voor Ajax, dat vorig seizoen ook al niet won van Heracles. In Almelo werd het een jaar geleden 1-0 en in Amsterdam bleef Ajax steken op een 1-1 gelijkspel.

Lisandro Martínez (links op de foto) werd in de rust uit voorzorg gewisseld.

Twintig minuten voor tijd begon de tijd te dringen voor Ajax en bracht Ten Hag debutant Danilo binnen de lijnen. De druk op het doel van Heracles bleef aanhouden, maar de goal viel aan de andere kant. In de 77ste minuut ging Daley Blind na een slim duwtje van Dessers onder de bal door en de ongelukkig spelende Belg maakte het op prachtige wijze af. Met een droge knal vond hij de rechterkruising en liet hij Onana kansloos.

Schuurs werd in de slotfase als stormram naar voren gestuurd, maar het was eerder Heracles dat aanspraak maakte op een goal. De gelijkmaker viel dan ook niet in de slotfase, waardoor Ajax tegen zijn vierde nederlaag in de Eredivisie aanliep. De nederlaag werd nog bijna voorkomen door debutant Danilo, die in de slotseconden van dichtbij in de handen van Blaswich kopte.

Met dit resultaat wordt de komende Eredivisie-wedstrijd van Ajax nog een stuk interessanter. In speelronde 25 staan AZ en Ajax immers tegenover elkaar in Amsterdam. De Alkmaarders wonnen eerder op de zondag van PEC Zwolle, waardoor het gat tussen Ajax en AZ nog maar drie punten is. Ajax speelt voor de wedstrijd tegen AZ nog tegen Getafe in de Europa League.