Dost staat droog, Wolfsburg verliest terrein op Bayern

Ragnar Klavan heeft doelpuntenmachine én oud-ploeggenoot Bas Dost tot stilstand gebracht en daarmee FC Augsburg geholpen de sterke reeks van VfL Wolfsburg te beëindigen (1-0).

De doelpunten van Dost zijn dit seizoen in de Bundesliga altijd goed geweest voor een zege van zijn ploeg. Sinds hij op 6 december Wolfsburg op weg hielp naar de 3-1 overwinning op Hannover 96 scoorde hij in drie duels niet, en die wedstrijden leverden allemaal puntenverlies op.

Vooral de laatste weken maakte Dost het verschil voor Wolfsburg, dat mede door de productie van de Nederlandse spits (negen goals) uit vier ontmoetingen de volle buit van twaalf punten haalde en daardoor in het spoor bleef van koploper Bayern München.

Dat Dost in de eerste helft tegen FC Augsburg compleet onzichtbaar was, was dan ook verontrustend voor Die Wölfe. Kort na de rust liet hij zich voor het eerst zien door in buitenspelpositie de binnenkant van de paal te raken. Het was echter vooral directe tegenstander Ragnar Klavan die tegen zijn vroegere ploeggenoot (bij Heracles Almelo) als winnaar uit de duels tevoorschijn kwam, zoals de aanvallers van Wolfsburg sowieso in de schaduw bleven van hun opponenten.

Maar juist doelpunten werden na ruim een uur nadrukkelijker gevraagd van Dost en zijn collega’s van Wolfsburg. FC Augsburg had namelijk in de 63ste minuut een verdiende voorsprong genomen. Dominik Kohr schoot raak uit de rebound na de gemiste strafschop van Tobias Werner.

Wolfsburg was ook met verse kracht Nicklas Bendtner niet bij machte een antwoord te vinden op de achterstand. Dost probeerde het in de slotfase nog met een omhaal, maar vond Augsburg-doelman Marvin Hitz op zijn weg. Daardoor verloor de ploeg van trainer Dieter Hecking na elf duels op rij zónder nederlaag.

Door de misstap is de achterstand van Wolfsburg op Bayern gegroeid tot elf punten en lijkt de titelstrijd definitief beslist. FC Augsburg klom dankzij het knappe succes juist naar de vijfde plaats in de Bundesliga.