Dortmund wint Kohlenpott-derby, invallers redden Bayern

Borussia Dortmund heeft de altijd beladen derby bij Schalke 04 gewonnen: 3-1. Arjen Robben viel uit bij Bayern München, dat won van Hertha BSC: 3-2.

Schalke 04 – Borussia Dortmund 1-3
Borussia Dortmund is als winnaar van het veld gestapt in de Kohlenpott-derby. Schalke 04 miste in eigen huis een strafschop en verloor mede daardoor met 3-1.

Wegens vuurwerk werd de aftrap tien minuten uitgesteld. In de openingsfase oogden beide elftallen vervolgens nerveus, maar de eerste geslaagde aanval leverde direct een doelpunt op. Borussia Dortmund combineerde razendsnel door het centrum en speelde zo Marco Reus vrij, aan de rechterkant van het strafschopgebied. De Duitse vleugelspeler legde in één beweging de bal af op Pierre-Emerick Aubameyang, die de bezoekers met een intikker aan de leiding bracht.

Daarna bleef Dortmund de bovenliggende partij, maar na een half uur kreeg Schalke een uitgelezen mogelijkheid op gelijke hoogte te komen. Neven Subotic zette een sliding in op Christian Fuchs in het strafschopgebied, maar kwam een fractie te laat. Kevin-Prince Boateng schoot de daarop volgende penalty echter halfhoog in, waardoor Dortmund-doelman Roman Weidenfeller de inzet kon keren (foto onder).

Vlak na rust nam Dortmund verdiend afstand van Schalke. Oud-Feyenoorder Nuri Sahin haalde van twintig meter verwoestend uit met links en zag zijn diagonale schot in de bovenhoek belanden. Onder leiding van invaller Maximilian Meyer richtte de thuisploeg zich na een uur op. Spits Ádam Szalai dacht de aansluitingstreffer te maken, maar stuitte op Weidenfeller. Meyer bleef bij de rebound wel rustig en schoof de bal binnen.

Na deze tegentreffer toonde Dortmund zijn veelzijdigheid. Ook op de tegenaanval bleek het elftal van trainer Jürgen Klopp namelijk uitstekend uit de voeten te kunnen. Dat onderstreepte Dorrtmund met een flitsende counter in de 74ste minuut. Henrikh Mkhitaryan stormde voorbij een aantal tegenstanders en bediende de vrijstaande Jakub Blaszczykowski op maat. De Poolse invaller schoot de 3-1 binnen en besliste daarmee de wedstrijd.

Dankzij de 3-1 overwinning blijft Dortmund in het spoor van regerend landskampioen Bayern München, dat een punt meer pakte in de eerste tien competitiewedstrijden. Schalke staat op de vijfde plaats in de Bundesliga, maar heeft het zicht op de top drie inmiddels verloren.

Bayern München – Hertha BSC 3-2
Hoewel het Hertha BSC van trainer Jos Luhukay zich kranig weerde, sloot Bayern München ook de vijfde thuiswedstrijd van het seizoen af met een overwinning. En dat terwijl de koploper van de Duitse Bundesliga van geluk mocht spreken dat Hertha na tien minuten niet al met 2-0 voor stond.

Nadat Adrian Ramos in de vierde minuut de score al koppend had geopend uit een vrije trap van Per Ciljan Skjelbred, raakte Anis Ben-Hatira amper vijf minuten later de lat toen hij de bal over Bayern-doelman Manuel Neuer probeerde te liften.

Het duel met Hertha leek op een rampzalige middag uit te draaien voor Bayern toen in het eerste halfuur Toni Kroos en Arjen Robben ook nog geblesseerd het veld moesten verlaten. Hun vervangers Mario Mandzukic (foto boven) en Mario Götze zetten de wedstrijd echter volledig naar hun hand.

Achtereenvolgens een kwartier voor en vijf minuten na rust kopte Mandzukic Der Rekordmeister met twee rake kopballen op voorsprong, waarna Götze er in de 54ste minuut op aangeven van Rafinha – opnieuw met het hoofd – ook nog 3-1 van maakte.

Hoewel Hertha er getuige de aansluitingstreffer van Ben-Hatira nog alles aan deed om te voorkomen dat het voor het eerst sinds 13 september weer zou verliezen, was de bijdrage van Götze en Mandzukic voldoende voor drie punten. Bayern blijft daardoor lijstaanvoerder met een punt meer dan Dortmund.

Bayer Leverkusen – FC Augsburg 2-1
Bayer Leverkusen slaagde er tegen FC Augsburg maar net in om in het spoor van Bayern en Dortmund te blijven. Die Werkself boekte woensdag in de Champions League nog een knappe 4-0 overwinning op Shakhtar Donetsk, maar had tegen Augsburg aanzienlijk meer moeite om te winnen.

Opmerkelijk genoeg kon Stefan Kiessling, woensdag nog goed voor twee goals en recentelijk veelbesproken vanwege zijn 'spookgoal' tegen Hoffenheim, voor het eerst in zijn loopbaan niet het net vinden tegen Augsburg, dat zonder Paul Verhaegh aantrad. De 29-jarige centrumspits, dit seizoen al goed voor zes competitiegoals, had in de vier vorige ontmoetingen met Augsburg telkens gescoord, maar faalde nu in de afwerking.

Uiteindelijk had Leverkusen daardoor treffers van Simon Rolfes (foto rechts) en Emre Can, die pas in de 83ste minuut voor verlossing zorgde, nodig om de openingstreffer van André Hahn ongedaan te maken. Leverkusen blijft met 25 punten in de titelrace. Bayern heeft een punt meer, Dortmund staat alleen op basis van een beter doelsaldo boven de ploeg van trainer Sami Hyypiä.