Schalke 04 jaagt op een zeldzame Kohlenpott-trilogie

Voetbal International blikt elke speelronde vooruit op een wedstrijd in de Bundesliga. Voor de tiende speelronde is dat het duel tussen Schalke 04 en Borussia Dortmund van zaterdagmiddag (15.30 uur).

Schalke 04 jaagt op een zeldzame Kohlenpott-trilogie

Schalke 04

Klassering: vijfde plaats (veertien punten uit negen duels)
Vorm: W-V-G-W-W

Schalke 04 won zijn laatste twee wedstrijden in de Bundesliga. Maar in de absolute topduels ging de formatie van trainer Jens Keller dit seizoen keihard onderuit. Zoals de 0-3 nederlaag tegen Chelsea afgelopen dinsdag. En daarvoor won Bayern München afgetekend met 0-4. Niettemin weigert Schalke zich te verschuilen achter de blessuregolf.

Intussen zijn verschillende talenten dit seizoen doorgebroken. Max Meyer en Leon Goretzka grepen hun kans dankzij de malheur van collega's. Adam Szalai, de vervanger van Huntelaar, scoorde al zes keer in officieel verband. 'Maar toch moeten de individuele prestaties omhoog om ook tegen topteams iets neer te zetten', aldus Schalke's sportdirecteur Horst Heldt.

Uitgelicht
Klaas-Jan Huntelaar is vorige week geopereerd aan de gescheurde binnenbanden in zijn rechterknie en zal pas na de jaarwisseling weer in actie komen. De medische staf van Schalke 04 draait momenteel overuren. Want de voorbije periode kampten liefst zeven spelers met ernstige en minder ernstige knieblessures. Middenvelder Marco Höger is het laatste slachtoffer; hij scheurde vorige week een kruisband.

Ook de dragende spelers Jermaine Jones en Kevin-Prince Boateng waren de voorbije duels niet inzetbaar. Dat overbelasting de oorzaak van Schalke's misère zou zijn, is niet aannemelijk. De hoofdmacht speelde, gerekend vanaf 5 augustus, vijftien officiële wedstrijden.

Borussia Dortmund

Klassering: tweede plaats (22 punten uit negen duels)
Vorm: W-G-W-V-W

Met 22 punten na negen competitieduels heeft Borussia Dortmund zijn beste seizoenstart aller tijden achter de rug. En helemaal na de 1-2 zege bij Arsenal in de Champions League van afgelopen dinsdag heeft de Westfalenclub weinig om ontevreden over te zijn. Spits Robert Lewandowski is ondanks alle transferperikelen doorgegaan met het maken van goals. In Londen scoorde de Pool voor de tiende keer dit seizoen.

Slechts over het handelen bij standaardsituaties is trainer Jürgen Klopp niet te spreken. 'Of de corner wordt slecht genomen óf de looplijnen zijn verkeerd', constateert de coach. 'Daar moeten we hard aan werken. Alleen moeten we er rekening mee houden dat dit niet a la minute is op te lossen.'

Uitgelicht
De Kohlenpottderby komt voor hen nog te vroeg. Maar Borussia Dortmund verwacht spoedig weer te beschikken over de langdurig geblesseerde Ilkay Gündogan, Sebastian Kehl en Lukasz Piszczek. Door zoolproblemen speelde Gündogan pas twee officiële duels voor BVB. Kehl staat door zijn enkelblessure al sinds begin september aan de kant. En Piszczek onderging afgelopen zomer een heup- en liesoperatie. Gündogan begon het seizoen als belangrijkste verbindingsspeler op het middenveld. Piszczek was de afgelopen drie jaargangen de vaste rechtsback.

Onderlinge historie

In de Bundesliga was Schalke 04 al 41 keer gastheer van Borussia Dortmund. Achttien keer wonnen Die Knappen, twaalf keer bleef de strijd onbeslist. Hoewel Borussia Dortmund vorig seizoen finishte met elf punten voorsprong op Schalke, verloor het beide onderlinge ontmoetingen (1-2 thuis, 2-1 uit). In Westfalen opende de destijds van Barcelona gehuurde Ibrahim Afellay de score voor Schalke. Voor eigen publiek was Klaas-Jan Huntelaar een van de doelpuntenmakers. Indien het opnieuw van BVB wint, evenaart Schalke een unieke reeks. Tussen april 1968 en maart 1969 boekte het drie opeenvolgende zeges op zijn aartsrivaal.

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
04/02/2011 Schalke 04 - Borussia Dortmund 0-0 Bundesliga
26/11/2011 Borussia Dortmund - Schalke 04 2-0 Bundesliga
14/04/2012 Schalke 04 - Borussia Dortmund 1-2 Bundesliga
20/10/2012 Borussia Dortmund - Schalke 04 1-2 Bundesliga
09/03/2013 Borussia Dortmund - Schalke 04 2-1 Bundesliga

Bekijk hier al onze video's