Borussia Dortmund heeft zaterdag de status van Bundesliga-koploper waargemaakt. Nummer vier RB Leipzig was niet bij machte de titelstrijd van extra spanning te voorzien.

RB Leipzig
RB Leipzig
0 - 1
Borussia Dortmund

Bayern München had vrijdag de jacht op koploper Borussia Dortmund geopend met een zege op 1899 Hoffenheim (1-3). Het antwoord van BVB een dag later betekende dat het Beierse succes geen invloed had op de marge.

Borussia Dortmund moest het bij de herstart van de Bundesliga doen zonder Marco Reus. Een blessure weerhield hem ervan zaterdag binnen de lijnen te komen. Gezien zijn treffers (11) en assists (8) in de eerste seizoenshelft was de absentie van de aanvoerder een aderlating. Maar ook zonder Reus werd de topper tegen RB Leipzig een prooi voor Dortmund.

In de negentiende minuut was het Axel Witsel die de ban brak voor de gasten. De Belgische middenvelder controleerde de bal met de knie om vervolgens via de lat hard raak te schieten.

Dat de ploeg van trainer Lucien Favre de rust met een voorsprong bereikte, was een goed voorteken voor Dortmund. De laatste twaalf duels in de Bundesliga waarin het met een positieve marge de kleedkamer opzocht na 45 minuten, eindigen alle in een zege.

Marcel Sabitzer mocht het zich aanrekenen dat Leipzig met lege handen achterbleef. De aanvaller wilde het kort na rust te mooi doen. Zijn poging achter het standbeen te scoren mislukte faliekant. Een kwartier voor tijd kreeg hij een enorme kans, maar Sabitzer strandde op het uitgestoken been van BVB-doelman Roman Bürki.

Timo Werner, dit seizoen goed voor 11 Bundesliga-treffers, kon Bürki evenmin passeren. Zijn slechte reeks kreeg daarmee een vervolg, want de spits heeft in geen van zijn negen duels met Dortmund gescoord.

BVB, waar Maximilian Philipp de kans op 0-2 miste en invaller Paco Alcácer de lat raakte, stapte door de improductiviteit van de Leipzig-aanvallers als winnaar van het veld. Door het resultaat heeft Dortmund de voorsprong op Bayern weer teruggebracht tot zes punten. De thuisploeg is door de nederlaag afgehaakt in de titelstrijd.