Dortmund en Schalke houden elkaar in de tang in derby

Reacties

De 149ste aflevering van de Kohlenpott-derby in officieel verband tussen Borussia Dortmund en Schalke 04 heeft zaterdag geen winnaar opgeleverd. Het treffen in het Signal Iduna Park eindigde doelpuntloos, waardoor beide ploegen de achterstand op de kopgroep in de Bundesliga zien oplopen.

Dortmund en Schalke houden elkaar in de tang in derby

Schalke 04 kon niet beschikken over Klaas-Jan Huntelaar, die op de afsluitende training een knieblessure opliep en enkele weken uit de roulatie zal zijn. Hoewel de Achterhoeker in het verleden liefst vijf keer scoorde tegen Borussia Dortmund - niemand was productiever in de derby sinds de eeuwwisseling - lag het toch al niet in de lijn der verwachting dat Huntelaar in de basis zou starten. De afgelopen weken was Schalke zonder de Nederlander bezig aan een renaissance, die het zaterdag wilde bekronen.

In de eerste helft kon de Kohlenpott-derby de hooggespannen verwachtingen niet waarmaken. Beide clubs dwongen nauwelijks mogelijkheden af. Dortmund had veel balbezit, maar deed daar niets mee. Alleszeggend was het feit dat de thuisploeg in de eerste helft geen enkel schot op doel noteerde. Dat overkwam Dortmund sinds het bijhouden van deze data, hetgeen in 1992 in gang werd gezet, niet eerder voor eigen publiek. De gedisciplineerd spelende Schalke 04-defensie smoorde elke Dortmund-aanval al in een zeer vroegtijdig stadium in de kiem. De bezoekers stichtten zelf evenmin veel gevaar. Max Meyer treuzelde bij een situatie die tot een mogelijkheid zou kúnnen uitgroeien; dat was het wel.

Kansen waren uiterst schaars in de Kohlenpott-derby.
Kansen waren uiterst schaars in de Kohlenpott-derby.

Na de onderbreking verhoogde Dortmund het tempo en zocht het vaker een opening via de vleugels. Kansen kwamen er ook. Ousmane Dembélé raakte de lat, Pierre-Emerick Aubameyang claimde een strafschop nadat Benedikt Höwedes zijn schot moedwillig met de hand zou hebben gekeerd en Mario Götze slaagde er niet in doelman Ralf Fährmann te verschalken.

Schalke 04 loerde min of meer noodgedwongen op de counter, maar bijna altijd was de 'laatste pass' niet secuur genoeg of neutraliseerde Dortmund-keeper Roman Bürki het gevaar. Gesteund door het de hele wedstrijd fel meelevende publiek zette Dortmund in de slotfase nog eens aan. Zonder succes: Schalke 04 legde in de slotfase het accent op de verdediging en aanvaardde met een punt in de tas de korte terugreis naar Gelsenkirchen.

Met het punt schieten beide ploegen weinig op in de Bundesliga. Dortmund bekleedt de vijfde plaats, met liefst acht punten minder dan koploper Bayern München. Schalke 04 staat twaalfde, op acht punten van de gewenste vierde positie, een plek die momenteel wordt ingenomen door 1899 Hoffenheim.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.