Dortmund deelt Bayern harde dreun uit na spectaculaire comeback

Borussia Dortmund heeft Bayern München zaterdag een flinke dreun uitgedeeld in de strijd om de titel in de Bundesliga. De ploeg van trainer Lucien Favre kwam twee keer terug van een achterstand en knokte zich uiteindelijk naar de zege. Hierdoor heeft de Duitse koploper een voorsprong van zeven punten op Bayern.

Borussia Dortmund
3 - 2
Bayern München

Voor het eerst in lange tijd ging Bayern Der Klassiker tegen Dortmund in als achtervolger van de koploper. Voorafgaand aan de topper was het gat tussen beide teams vier punten, mede door de zwakke prestaties van Bayern in de afgelopen weken. Toch liet de ploeg van trainer Niko Kovac in de eerste helft zien wie de baas was.

Voordat Bayern het heft in handen nam, kreeg Dortmund een grote kans op de openingstreffer die achteraf ook de enige mogelijkheid in de eerste helft bleek. Na een snelle uitbraak was de poging van Marco Reus echter niet toereikend en redde Manuel Neuer zonder veel moeite. Vervolgens liet Franck Ribéry zich zien door de bal net naast te werken en werd het even later toch 0-1. Robert Lewandowski kopte een voorzet van Serge Gnabry in het doel en scoorde daarmee tegen de club die hij tussen 2010 en 2014 diende.

Na de 0-1 daalde de amusementswaarde in Dortmund en kreeg Bayern het ondanks het overwicht niet voor elkaar om de marge te vergroten. De thuisploeg had in de eerste helft nauwelijks iets te vertellen, maar kwam vlak na rust wel op gelijke hoogte. Scheidsrechter Manuel Gräfe wees naar de stip nadat Neuer Reus neerhaalde. De vedette van Dortmund benutte het buitenkansje zelf: 1-1.

Zo leek Dortmund weer helemaal opgeleefd door de gelijkmaker, maar Bayern deelde al snel een nieuwe dreun uit. Joshua Kimmich stoomde op vanaf de rechterkant en gaf de bal af aan Gnabry. Terwijl de aanvaller combineerde met Thomas Müller, liep Kimmich verder naar voren om de bal vervolgens na een hakje van Gnabry terug te krijgen. Lewandowski stond opnieuw op de goede plek om af te ronden: 1-2.

Daarmee was het nog niet gespeeld. Dortmund hielp kort na de 1-2 twee levensgrote kansen om zeep. Eerst lukte het Reus net niet om de trekker over te halen en haalde Jérôme Boateng de bal ternauwernood van de lijn. Vervolgens profiteerde Jadon Sancho van een fout van Mats Hummels, maar treuzelde Jacob Bruun Larsen in de afwerking.

Tussendoor bracht Favre Paco Alcácer al in voor Mario Götze, maar de Spanjaard zorgde niet voor de gelijkmaker. Drie keer bleek scheepsrecht voor Dortmund. Na 66 minuten vuurde Reus een voorzet van Lukasz Piszczek in een keer hard in het doel, waarbij Neuer geen kans had. De verdediging van Bayern kon zich de treffer wel aanrekenen, want de aanvaller van Dortmund kreeg alle ruimte om uit te halen.

Waar de defensie van Bayern er bij de 2-2 al niet goed uit zag, ging het daarna nog een keer mis. De bezoekers waren via Ribéry in de aanval, maar na balverlies lag de bal er vliegensvlug in aan de andere kant. Axel Witsel stuurde Alcácer met een afgemeten pass weg en de verdedigers van Bayern waren gezien. Alleen de afronding restte nog, maar dat was voor de in vorm zijnde Alcácer een koud kunstje. De Spanjaard wipte de bal over Neuer in het doel: 3-2. Daarmee was de comeback van Dortmund compleet, hoewel Bayern nog heel dicht bij de gelijkmaker was. Lewandowski scoorde zelfs, maar stond buitenspel. De late 3-3 ging dus niet door.

Dortmund staat na elf wedstrijden met 27 punten bovenaan in de Bundesliga. Borussia Mönchengladbach, dat zaterdag te sterk was voor Werder Bremen (1-3), staat op de tweede plek met 23 punten en daarna pas volgt Bayern met twintig punten. RB Leipzig kan Der Rekordmeister zondag zelfs naar de vierde plek duwen bij winst op Bayer Leverkusen.