Dordrecht na negentien jaar terug in Eredivisie

FC Dordrecht heeft zijn beste klassering sinds 1995 bekroond met promotie naar de Eredivisie. Thuis wonnen De Schapenkoppen met 3-1 van Sparta Rotterdam. Dat was na het gelijkspel (2-2) in Rotterdam-West van donderdag voldoende voor promotie.

Het duel kende voor de Rotterdammers een rampzalige start. Doelman Ricardo Kieboom, vervanger van de geblesseerde Khalid Sinouh, schatte een zwak schot van Funso Ojo totaal verkeerd in en frommelde de bal daardoor in zijn eigen doel (foto onder). Kort daarna zat het Kieboom weer tegen, want hij liep een flinke hoofdwond op na een botsing met ploeggenoot Pieter Nys.

Kieboom speelde gewoon door en zag zijn elftal een goede kans creëren via Nourdin Boukhari, maar Rihairo Meulens voorkwam een doelpunt van de oud-Ajacied. Vlak voor de pauze moest Kieboom zich alsnog laten vervangen door Roy Kortsmit. Die kreeg binnen tien seconden na zijn entree een doelpunt tegen. Een vrije trap van Ojo werd uitstekend ingekopt door Paul Gladon, uitgerekend huurling van Sparta.

Vier minuten na de pauze leek Dordt de wedstrijd helemaal in het slot te gooien, maar Kortsmit ranselde een strafschop van Jeffrey Fortes uit zijn doel. Sparta bleef daardoor in leven en maakte in de 54ste minuut zelfs de aansluitingstreffer via Mimoun Mahi. Die goal had een zinderend laatste halfuur tot gevolg, want op dat moment had Sparta nog maar een goal nodig voor een verlenging. Vijf minuten voor het einde kwamen de Kasteelheren met tien man te staan, toen Steef Nieuwendaal zijn tweede gele kaart kreeg. Mede daardoor doorstond Dordt de slotminuten zonder kleerscheuren. Giovanni Korte maakte er zelfs nog 3-1 van, toen keeper Kortsmit het doel had verlaten bij een corner van Sparta.

Daarmee promoveren met Dordrecht, Excelsior en Willem II liefst drie clubs uit de Jupiler League naar de Eredivisie. Dordrecht speelde in het seizoen 1994/95 voor het laatst in de Eredivisie, toen het als nummer achttien roemloos degradeerde. Sinds die degradatie eindigde Dordrecht, tot nu toe, geen enkele keer in de topvijf.