Dominant Liverpool heeft door glansrol Pulisic niets aan goal Van Dijk

Liverpool heeft zichzelf in zijn eerste wedstrijd in de strijd om de International Champions Cup behoorlijk tekort gedaan tegen Borussia Dortmund. Na de openingstreffer van Virgil van Dijk was de Champions League-finalist heer en meester, maar toch stond het na negentig minuten 1-3 voor de Duitsers. Christian Pulisic scoorde tweemaal voor Dortmund en was ook nog eens direct betrokken bij de treffer van Jacob Bruun Larsen.

De wedstrijd in het Amerikaanse Charlotte was voor Jürgen Klopp een weerzien met een hoop oude bekenden. De coach werkte jarenlang bij Dortmund, voordat hij in 2015 aan de slag ging bij Liverpool. Tegen zijn voormalige werkgever gaf Klopp Van Dijk een basisplaats. De coach kon niet beschikken over Georginio Wijnaldum, die met een virus kampt en niet helemaal fit is. Net als Mohamed Salah en Sadio Mané zat Wijnaldum wel op de bank, maar de genoemde spelers stonden niet op het wedstrijdformulier en konden dus ook niet invallen.

Alisson Becker, die deze week met zijn transfer van AS Roma naar Liverpool uitgroeide tot de duurste doelman aller tijden, sluit pas later aan bij de selectie van Klopp. Dat betekende dat Loris Karius een basisplaats had tegen Dortmund. De keeper blunderde in de verloren Champions League-finale én eerder tijdens deze voorbereiding op het nieuwe seizoen en ging zondag al binnen vier minuten in de fout. Karius schoof de bal bij het uitverdedigen in de voeten van Maximilian Philipp, maar die strafte dit niet af en schoot van afstand naast.

In het restant van de eerste helft kwam Karius niet meer in de problemen. Liverpool was de bovenliggende partij en kwam twintig minuten voor het rustsignaal op een verdiende voorsprong. Na een korte corner gaf Andrew Robertson de bal voor en Van Dijk kopte helemaal vrijgelaten de 1-0 binnen. Liverpool nam deze voorsprong mee de rust in en voor de tweede helft kwamen er bij beide ploegen veel verse krachten in het veld. Van Dijk was aan de kant van Liverpool een van de acht spelers die niet terugkeerde voor het tweede bedrijf.

James Milner kwam juist als invaller binnen de lijnen bij Liverpool en tien minuten na rust schoot de middenvelder met een mooi schot van afstand net over. Op aangeven van Milner kopte Dominic Solanke even later net naast en Sheyi Ojo schoot na een fraaie actie van Daniel Sturridge via doelman Marwin Hitz op de lat. Liverpool verzuimde om zijn voorsprong te vergroten en kreeg daarvoor de rekening gepresenteerd, toen Ragnar Klavan Pulisic blokkeerde en een penalty veroorzaakte. Pulisic benutte het buitenkansje zelf: 1-1.

In het restant probeerde een duidelijk sterker Liverpool nog de winnende treffer te forceren, maar dit lukte ondanks een aantal behoorlijke mogelijkheden niet. De wedstrijd leek daardoor op een penaltyreeks af te stevenen. Kort voor tijd trok Dortmund echter toch nog aan het langste eind: na een uitstekende counter kwam de bal bij Pulisic, die Karius kansloos liet met een schuiver van in de verre hoek. In blessuretijd probeerde Pulisic nog zijn hattrick compleet te maken, maar zijn schot werd ditmaal gekeerd door Karius. Die sloeg de bal in de voeten van Larsen en hij maakte er van dichtbij alsnog 1-3 van.

Liverpool en Borussia Dortmund komen donderdag weer in actie in het toernooi om de International Champions Cup. Liverpool speelt dan in East Rutherford tegen Manchester City (dat zaterdag al met 0-1 verloor van Dortmund) en Dortmund neemt het in Pittsburgh op tegen Benfica. Voor de Duitsers is dit al het laatste duel op dit toernooi.