Dolend FC Groningen kijkt negatief record in de ogen

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. De 24ste speelronde wordt vrijdagavond in gang gezet met het duel tussen VVV-Venlo en het geplaagde FC Groningen.

VVV-VENLO - FC GRONINGEN

Aftrap:20.00 uur
Scheidsrechter:Edwin van de Graaf
Laatste 5 duels VVV-Venlo:8 punten
Laatste 5 duels FC Groningen:3 punten

ACTUEEL

VVV-Venlo is de aanvoerder van het rechterrijtje. De Limburgers hebben liefst zeven punten meer dan FC Groningen, dat voorlopig vooral naar beneden moet kijken.

• VVV-Venlo staat dit Eredivisie-seizoen al op zeven clean sheets. De laatste keer dat de Limburgers vaker de nul hielden in een volledige jaargang op het hoogste niveau was in 1993/94 (acht keer geen tegentreffer).

In zijn laatste drie Eredivisie-wedstrijden bleef FC Groningen zonder treffer. Dat overkwam de noorderlingen in april 2012 voor het laatst.

Vorige week pakte VVV-Venlo knap een punt tegen AZ.

• Na 23 competitiewedstrijden bezit VVV-Venlo al dertig punten. Sinds de introductie van het systeem van drie punten voor een overwinning - in 1995/96 - pakten de Limburgers in slechts twee volledige Eredivisie-seizoenen méér punten: in 2009/10 (35) en 2011/12 (31).

• Komt FC Groningen in de eerste 79 minuten niet tot scoren, dan scherpt de ploeg het negatieve clubrecord van langste periode zonder doelpunt aan. Dat record staat nu op 393 minuten en dateert uit 2006.

Deze Eredivisie-jaargang leed FC Groningen acht nederlagen in uitwedstrijden, al één meer dan in het complete voorbije seizoen. Het laatste seizoen waarin de noorderlingen vaker onderuit gingen buitenshuis was 2012/13 (negen keer).

FC Groningen bleef tegen ADO Den Haag steken op een remise.

HISTORIE

• Het affiche VVV-Venlo - FC Groningen is op het hoogste niveau aan de twaalfde editie toe. De thuisploeg trok maar drie keer aan het langste eind en zag vijf keer FC Groningen met alle punten aan de haal gaan. Drie ontmoetingen eindigden zonder winnaar.

'Lars Veldwijk heeft zich onmogelijk gemaakt bij FC Groningen'

• In het seizoen 2010/11 boekte FC Groningen een 3-5 overwinning in Venlo. Tim Matavz nam die dag twee doelpunten voor zijn rekening voor de bezoekers.