Dolend Ajax staat door nederlaag tegen AZ onder de rode streep

Reacties

Ajax is opnieuw door het ijs gezakt. De Amsterdammers verloren in eigen huis met 1-2 van AZ en hebben al vijf Eredivisie-duels op rij niet gewonnen. Het is de tweede keer op rij dat Ajax een thuiswedstrijd verliest en dat overkwam de club niet meer sinds 2001. De druk op Maurice Steijn neemt behoorlijk toe.

Dolend Ajax staat door nederlaag tegen AZ onder de rode streep
© Pro Shots
Ajax
Ajax
1 - 2
AZ
AZ

Ajax-trainer Maurice Steijn kon tegen AZ niet beschikken over Josip Sutalo en Steven Berghuis, die beiden met een blessure kampen. Opvallend genoeg koos hij voorin niet voor Georges Mikautadze of Chuba Akpom, maar voor basisdebutant Amouricho van Axel Dongen. 

Hoewel de noodzaak groter dan ooit is in Amsterdam, was het spel van Ajax opnieuw matig, tam en vooral langzaam. De ploeg van Steijn kwam er aanvallend niet aan te pas, maar had het geluk dat AZ er eveneens niet in slaagde de tanden te laten zien. Daardoor kreeg het publiek in de (allesbehalve volle) Johan Cruijff Arena een saaie wedstrijd voorgeschoteld.

De bevliegingen van Ajax kwamen voornamelijk van Carlos Forbs, die na iets meer dan een half uur om een strafschop riep, maar die niet kreeg. Kort nadat Van Axel Dongen noodgedwongen gewisseld moest worden (voor hem kwam Georges Mikautadze), kreeg AZ de Johan Cruijff Arena stil. Een aanval van Ajax werd onderschept, waarna de bal via Jordy Clasie, na wijfelend terugschakelen van Kenneth Taylor, terecht bij Pavlidis, die doelman Jay Gorter passeerde met een kiezelhard schot: 0-1.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

AZ laat Ajax in leven
Met Anton Gaaei voor de geblesseerde Devyne Rensch zette Ajax de jacht op de gelijkmaker in, maar het doelpunt viel opnieuw aan de andere kant. AZ kon profiteren van een foute pass van Jakov Medic en uiteindelijk was het oud-Ajacied Dani de Wit die Gorter van dichtbij verschalkte. Met Branco van den Boomen probeerde Steijn vanaf de zijlijn nog iets te forceren. Per abuis kwam Ajax op 1-2 door een van richting veranderd schot van Van den Boomen, na een mislukte actie van Mikautadze.

Het bracht de aanwezige fans in de Johan Cruijff Arena in ieder geval een beetje hoop en hoewel Ajax de druk opvoerde, bleef het ongevaarlijk en ontsnapte het zelfs meerdere malen aan een derde Alkmaarse treffer. Die had zomaar kunnen vallen na weifelend optreden van Gaston Ávila en Jorrel Hato, maar Pavlidis en Jens Odgaard lieten de Amsterdammers in leven. De defensieve fouten vertelden alles over de staat waarin het dolende Ajax momenteel verkeert. Omdat 'Operatie Lange Ballen' faliekant mislukte, bleef het bij 1-2 in Amsterdam. Ook de ingevallen Chuba Akpom kon daar niets meer aan doen.

Door de nederlaag tegen AZ staat Ajax na zes wedstrijden op slechts één overwinning en vijf punten. Nooit eerder startte Ajax zó slecht aan een seizoen. Op 22 oktober hervatten de Amsterdammers de competitie met een uitwedstrijd bij FC Utrecht, dat laatste staat in de Eredivisie.

De rapportcijfers

Ajax Nederland

AZ Nederland

AZ Nederland

Eredivisie

Stand Eredivisie 2023/2024

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
14
Heracles Almelo
33
9
5
19
41-74
-33
32
15
RKC Waalwijk
33
7
8
18
37-53
-16
29
16
Excelsior
33
6
11
16
50-69
-19
29
17
FC Volendam
33
4
7
22
33-86
-53
19
18
Vitesse
33
6
5
22
28-72
-44
5
* Actueel tot en met 13 mei 2024
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.