Doelpuntenmachine België na succes op IJsland mondiale nummer één

België heeft het eerste competitieve duel na het WK gewonnen en gaat daardoor Frankrijk voorbij op de FIFA-ranglijst. In groep 2 van de Nations League A kreeg IJsland een volgend pak slaag.

IJsland
0 - 3
België
België

België blaakte van het zelfvertrouwen na de ruime oefenzege op Schotland (0-4) van afgelopen vrijdag. 'Het WK was maar een tussenstap voor deze groep', zei verdediger Vincent Kompany. 'We hebben echt de indruk dat we een sterke ploeg vormen en op onze top zijn. Nu begint de Nations League. Het gaat om een prijs en die wil ik winnen.'

In Reykjavik voegde België daad bij het woord, al deed de start anders vermoeden. IJsland maakte het De Rode Duivels knap lastig met de kans voor Gylfi Sigurdsson als tastbaar resultaat. Maar in een tijdsbestek van twee minuten had België de hoop van de thuisploeg weggenomen.

In de 29ste minuut opende Eden Hazard de score uit een strafschop. De penalty was toegekend na een overtreding van Sverrir Ingason op Romelu Lukaku, die twee minuten later zelf de 0-2 voor zijn rekening nam. De spits reageerde attent nadat een kopbal van Kompany was gekeerd en frommelde de bal in het IJslandse doel.

Voor IJsland dreigde daarmee een volgende afstraffing na de 6-0 nederlaag tegen Zwitserland bij de start van de Nations League. De eilandbewoners, die geen van de laatste dertien competitieve duels op eigen bodem hadden verloren, zagen die angst geen bewaarheid worden.

België was tot het bezoek aan Reykjavik al het meest productieve Europese land in 2018. Die status werd in de tweede helft bevestigd door een goal van Lukaku. Na kansen voor onder anderen Thomas Meunier maakte de spits op aangeven van Dries Mertens met een knappe voetbeweging in de tachtigste minuut de derde Belgische treffer. Het was zijn 43ste goal in 77 interlands.

De eerste overwinning in de Nations League voor De Rode Duivels was na de productieve bui in de eerste helft al niet in gevaar gekomen, ook omdat Thibaut Courtois bij de spaarzame pogingen van IJsland zich de betrouwbare keeper toonde die hij is. Door het succes in Reykjavik wordt België de nieuwe nummer één op de FIFA-ranglijst.