Doelpuntenfeestjes voor Neymar en Suárez: 'oude' Ronaldo twee keer gepasseerd

Neymar en Luis Suárez hebben zich nadrukkelijk laten gelden in de Zuid-Amerikaanse WK-kwalificatiereeks. Beide topaanvallers scoorden namens hun land twee strafschoppen, de Braziliaan maakte zelfs een hattrick, waarmee zij allebei Ronaldo Luís Nazário de Lima passeerden. Op twee verschillende lijstjes, welteverstaan.

Peru
Peru
2 - 4
Brazilië
Brazilië

Sinds de nacht van dinsdag op woensdag (Nederlandse tijd) is er nog maar één Braziliaanse speler die vaker heeft gescoord in de nationale ploeg dan Neymar. De ster van Paris Saint-Germain was op bezoek bij Peru goed voor een hattrick, waardoor hij nu tweede staat op de all-time topscorerlijst van De Goddelijke Kanaries, achter grootheid Pélé. Door zijn hattrick staat Neymar nu op 64 goals: dat is twee meer dan 'de oude' Ronaldo - die hij dus passeerde - maar nog steeds dertien minder dan Pélé.

Neymar pakte de spotlights in een hectisch duel, waarin Peru twee keer op voorsprong kwam. André Carrillo zorgde al vroeg voor de 1-0, voordat Neymar uit een strafschop gelijkmaakte, nadat hij zelf ten val werd gebracht. Met die treffer evenaarde hij Ronaldo, die hij eerde (zie hoofdfoto) door met zijn vingers het iconische rugnummer van zijn illustere voorganger te laten zien.

Het doelpuntenfeest in Lima ging daarna vrolijk verder. Na een uurtje verdween een schot van voormalig Feyenoord-middenvelder Renato Tapia via Rodrigo Caio binnen, voordat Richarlison er 2-2 van maakte. De slotwoorden waren echter voor Neymar, die (na een rode kaart voor Carlos Zambrano van de thuisploeg) in de 83ste wéér een penalty benutte en in de blessuretijd de eindstand bepaalde. Daarmee ging hij Ronaldo dus overtuigend voorbij en kwam hij een flinke stap dichter bij Pélé.

Ecuador
Ecuador
4 - 2
Uruguay
Uruguay

In Ecuador was ook Luis Suárez op schot, al was de dubbelslag van de ex-aanvaller van onder meer Ajax en Barcelona niet genoeg voor de zege. De goals van Suárez (allebei vanaf de penaltystip) betekenden namelijk de 4-1 en de 4-2. Halverwege stond het via Ángel Delgado en Michael Estrada Martínez al 2-0, laatstgenoemde maakte na rust ook zijn tweede, voordat Gonzalo Plata de vernedering compleet maakte.

Suárez mocht in de 83ste minuut en diep in de blessuretijd nog iets terugdoen met twee pingels. Zodoende is hij nu topscorer aller tijden in de Zuid-Amerikaanse WK-kwalificatie. Een paar dagen geleden schoten Suárez en zijn vriend Lionel Messi zichzelf allebei zo'n beetje gelijktijdig naast (daar is-ie weer) de Braziliaanse ex-spits Ronaldo, maar de Uruguayaan staat nu alleen bovenaan. Hij staat op 41 goals.