Doek valt voor HSV na 55 jaar onafgebroken Bundesliga

Hamburger SV is voor het eerst in de geschiedenis van de Bundesliga gedegradeerd. Het doek viel voor de club ondanks een 2-1 overwinning op Borussia Mönchengladbach.

De laatste weken pakte HSV ineens weer volop punten en ontstond de hoop dat de al maanden zeker lijkende degradatie toch nog afgewend kon worden. Zo ver kwam het echter niet. Die Rothosen pakten tegen Gladbach weliswaar drie punten, maar zagen concurrent VfL Wolfsburg met 2-1 winnen van het al gedegradeerde 1. FC Köln. Daardoor werd degradatie een feit.

HSV werd voorafgaand aan de wedstrijd op prachtige wijze ontvangen door de achterban.

Een rake strafschop van Aaron Hunt in de elfde minuut zorgde nog voor een vreugdeuitbarsting in Hamburg. Heel lang duurde de vreugde overigens niet, want Josip Drmic zorgde na een snelle counter in de 28ste minuut voor de 1-1 namens Borussia Mönchengladbach. Lewis Holtby maakte in de tweede helft nog wel de 2-1, maar het mocht allemaal niet meer baten. Tot overmaat van ramp kreeg Bobby Wood in de zevenstigste minuut nog zijn tweede gele kaart.

Daardoor is ook de laatste Bundesliga-dino uitgestorven. HSV was de enige club die sinds de oprichting van de Bundesliga in 1963 onafgebroken op het hoogste niveau speelde. Vlak voor het laatste fluitsignaal ging het nog mis met een deel van de fans van HSV, die tot woede van de rest van het stadion veel vuurwerk op het veld gooiden. De ME kwam massaal het veld op om de rust te bewaren, maar uiteindelijk betraden de fans het veld niet.

Voor Gladbach telde alleen de winst in Hamburg met het oog op de zevende plaats, maar die bleef uit beeld.

VfL Wolfsburg - 1. FC Köln 4-1
VfL Wolfsburg wist dat het bij een gelijkspel zeker was van de zestiende plaats, waarmee in ieder geval directe degradatie ontlopen zou worden. In die opdracht slaagde de ploeg van basisspeler Paul Verhaegh - Jeffrey Bruma zat op de bank, de geblesseerde Riechedly Bazoer ontbrak - dankzij doelpunten van Joshua Guilavogui, Divock Origi, Robin Knoche en Josip Brekalo ruimschoots, want er werd zelfs gewonnen. Tussendoor maakte Jonas Hector nog wel gelijk namens Köln.

Wolfsburg kan het seizoen nu redden via de play-offs tegen Holstein Kiel. Die clubs gaan in twee wedstrijden strijden om een plek in de Bundesliga volgend seizoen.

SC Freiburg - FC Augsburg 2-0
Ook SC Freiburg kon in theorie nog als zestiende eindigen, maar op de laatste speeldag van het reguliere seizoen werd directe handhaving afgedwongen. Vier minuten na rust gleed Nicolas Höfler bij de tweede paal de 1-0 tegen de touwen tegen FC Augsburg, een kwartier later maakte Tim Kleindienst het feest compleet in Freiburg.

Freiburg sluit het seizoen af op de vijftiende plaats met 36 punten na 34 wedstrijden, drie meer dan Wolfsburg. FC Augsburg, waar Jeffrey Gouweleeuw de hele wedstrijd speelde, is de nummer twaalf met 41 punten.