Dit vergeet Klaassen nooit meer: Weser Wunder voltrekt zich

Reacties

Het leek niet meer te kunnen. Een volgende Traditionsverein zou afdalen. Alleen het zogeheten Weser Wunder kon het Werder Bremen van Davy Klaassen nog redden. En al die chocolaletters vol drama in de Duitse media ten spijt, het wonder kwam er. Werder Bremen is nog niet gedegradeerd. Fortuna Düsseldorf wel.

Dit vergeet Klaassen nooit meer: Weser Wunder voltrekt zich
© Pro Shots
Werder Bremen
Werder Bremen
6 - 1
1. FC Köln
1. FC Köln

Bij aanvang van het duel met het al veilige 1. FC Köln was al duidelijk dat Werder moest winnen. De achterstand op de enige nog te achterhalen ploeg, Fortuna Düsseldorf, bedroeg twee punten. Die enige rivaal had ook nog eens een beter doelsaldo en mocht op bezoek bij het al uitgespeelde Union Berlin.

Die uitgangspositie werd daarom breed uitgemeten in aanloop naar de slotdag. Het Bundesliga-bestaaan van de viervoudig kampioen, het laatste kampioenschap dateerde van 2004, hing aan een zijden draadje. De ploeg die het langst op het hoogste niveau in Duitsland actief is, dreigde zo te degraderen. En dat uitgerekend in de 1900ste wedstrijd op het hoogste niveau.

Het liep allemaal anders voor de Bundesliga-dino. In het Weser Stadion zag trainer Florian Kohfeldt een herboren Werder. Bij rust had Werder drie keer gescoord. Eén goal meer dan in de elf thuiswedstrijden (!) daarvoor.

Basisklant Klaassen zag Yuya Osako de bal in de bovenhoek plaatsen na 22 minuten (1-0) en een ogenschijnlijk houdbare poging van voormalig Vitesse-aanvaller Milot Rashica daarna onder Köln-doelman Timo Horn door hobbelen (2-0). De goalie ging daarbij allesbehalve vrijuit en stond daarmee symbool voor het povere verzet van Köln. In de dertigste minuut nam Niclas Füllkrug met de derde Werder-goal in een tijdbestek van negen minuten het laatste beetje twijfel weg. Hij tikte een voorzet van Marco Friedt beheerst binnen: 3-0.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bij rust was het Werder-vizier voor een groot deel ook al op die andere wedstrijd gericht. Hoewel met meer goals het verschil in doelsaldo weggepoetst kon worden, was dat aanvankelijk niet nodig omdat er berichten over een Union Berlin-voorsprong doorkwamen.

Werder ging desondanks vrolijk verder. Klaassen tikte na een schot van Rashica de via de paal terugstuiterende bal in een leeg doel. Daarmee was direct het verschil in goals met Düsseldorf goedgemaakt. Bovendien was Union Berlin kort voor de goal van Klaassen op 2-0 gekomen, waardoor niets meer fout leek te kunnen gaan voor Werder. Osako onderstreepte dat met de 5-0 tegen het weerloze Köln. Rashica maakte het wel weer onnodig spannend. Door een waardeloze terugspeelbal bracht hij spits Dominick Drexler in stelling en die tekende voor de 5-1. Verder rekenen bleek tot blijdschap van Werder uiteindelijk niet meer nodig. Zeker niet meer na de 6-1 van Joshua Sargent. Ook de 41-jarige Claudio Pizarro mocht nog meedelen in de vreugde, zijn loopbaan wordt dus nog een klein stukje verlengd. Bij degradatie was dit zijn laatste wedstrijd geweest.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Union Berlin
Union Berlin
3 - 0
Fortuna Düsseldorf
Fortuna Düsseldorf

Uiteindelijk zou dus in Berlijn en niet in Bremen een ploeg totaal gedesillusioneerd van het veld stappen. Na 27 minuten juichten de Werder-fans voor de tv voor het eerst volop voor Union Berlin. Met een frommelgoal zette Anthony Ujah Düsseldorf op achterstand: 1-0.

In de wetenschap dat Werder op een eenvoudige en ruime zege afstevende, zakte Düsseldorf na rust helemaal door het ijs. Christian Gentner maakte de 2-0 en bij de gasten leek het besef te komen. Door de riante voorsprong van Werder zou ook een gelijkspel niet meer volstaan en moest er drie keer gescoord worden. Er werd zelfs niet één keer meer gescoord tegen Union Berlin, dat zich dus prima van zijn sportieve taak kweet. Union Berlin maakte zelfs nog de 3-0 via Suleiman Abdullahi. 

Daardoor is het niet Werder, maar Fortuna Düsseldorf dat net als hekkensluiter Paderborn degradeert. Werder krijgt de kans om het vege lijf in de play-offs te redden. De nummer drie van de 2. Bundesliga is dan de tegenstander. Dat is nu Heidenheim, maar zou ook zomaar Hamburger SV kunnen worden.

Bundesliga

Stand Bundesliga 2019/2020

Duitsland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
16
Werder Bremen
34
8
7
19
42-69
-27
31
17
Fortuna Düsseldorf
34
6
12
16
36-67
-31
30
18
Paderborn
34
4
8
22
37-74
-37
20
* Actueel tot en met 27 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Werder Bremen
Meer over Werder Bremen
Meer Fortuna Düsseldorf
Meer over Fortuna Düsseldorf
Meer D. Klaassen
Meer over D. Klaassen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.