Dit heeft Ajax al verdiend in de Champions League

Reacties

Het financiële plaatje wordt voor Ajax mooier en mooier in de Champions League. Door de winstpartij in Istanbul voegen de Amsterdammers weer een kleine drie miljoen euro toe aan het al imposante totaal in het elitetoernooi.

Dit heeft Ajax al verdiend in de Champions League
© Pro Shots
Beşiktaş
Beşiktaş
1 - 2
Ajax
Ajax

Al voor de groepsfase van de Champions League begon, was Ajax zeker van 36 miljoen euro. Ter vergelijking: dat is hetzelfde bedrag als de geschatte jaarbegrotingen van FC Groningen en SC Heerenveen gecombineerd.

Door goed te presteren, haalde Ajax het bedrag zelf flink omhoog. Alleen al door de winstpartijen in de groepsfase is er bijna vijftien miljoen euro opgehaald. De premie voor het overleven van de groepsfase (9,6 miljoen euro) kon in de vorige speelronde ook al bijgeschreven worden.

Zodoende heeft Ajax volgens onderstaand overzicht al minimaal zeventig miljoen euro verdiend in de Champions League. Daar hoort wel een grote kanttekening bij, die te maken heeft met de ingevoerde coronamaatregelen.

Het is vooralsnog onduidelijk of Ajax de laatste groepswedstrijd van de Champions League (tegen Sporting Portugal) in een gevulde Johan Cruijff Arena mag afwerken. De huidige maatregelen van het demissionaire kabinet lopen vlak voor dat duel af. Mochten de stadions gesloten blijven, dan loopt Ajax circa twee miljoen euro per Europese thuiswedstrijd mis. Hetzelfde gaat eventueel gelden voor de thuiswedstrijd in de achtste finale, dat duel wordt pas in februari of maart gespeeld.

Europese inkomsten Ajax tot dusver
Startpremie 15,64 miljoen
Coëfficiëntenpremie 20,466 miljoen
Winstpremies 14,0 miljoen
Recettes 8 miljoen*
Market pool 3 miljoen**
Premie voor overleven groepsfase 9,6 miljoen
Totaal 70,706 miljoen
Nog te verdienen premies
Per gewonnen duel (groepsfase) 2,8 miljoen
Per gelijkspel (groepsfase) 0,93 miljoen
Kwartfinale 10,6 miljoen
Halve finale 12,5 miljoen
Finale 15,5 miljoen
Eindzege 4,5 miljoen

* = één extra thuiswedstrijd in de knock-outfase meegerekend, situatie als de komende Europese thuisduels in een vol stadion afgewerkt kunnen worden
** = geschat bedrag

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.