Directe degradatie Go Ahead van de baan ondanks wereldgoal Kramer

Go Ahead Eagles heeft thuis tegen RKC Waalwijk drie punten gepakt. Michiel Kramer was de grote uitblinker met twee goals, waarvan één wereldgoal, maar de ploeg uit Deventer ging er diep in de blessuretijd terecht nog met de zege vandoor. Daarmee ontloopt Go Ahead rechtstreekse degradatie.

© Pro Shots & ESPN
Go Ahead Eagles
3 - 2
RKC Waalwijk

Het was een wereld van verschil met ruim een maand geleden. Toen werd Go Ahead Eagles tegen RKC Waalwijk afgelast door de sneeuwval en woensdagavond kon het publiek in Deventer heerlijk genieten van het avondzonnetje. RKC-doelman Etienne Vaessen moest zelfs een petje op zijn hoofd zetten tegen de laagstaande zon.

En dat was zeer verstandig, want daardoor kon hij zijn ploeggenoot Michiel Kramer binnen tien minuten een absolute wereldgoal zien maken. De spits zag Jeffrey de Lange te ver voor zijn doel staan en schoot de bal vanaf een meter of veertig over de doelman heen. Daarmee maakte Kramer alweer zijn elfde doelpunt van dit Eredivisie-seizoen en zijn vierde in de laatste drie duels.

De mooie treffers waren daarmee gelukkig nog niet op, want na een kwartier liet ook Evert Linthorst zien over een uitstekende trap te beschikken. De Go Ahead-middenvelder schoot technisch begaafd de 1-1 binnen met een gedrukt schot. Nog geen tien minuten later draaide de thuisploeg de achterstand nog volledig om, nadat Mats Deijl de bal vanaf de rand van het zestienmetergebied laag binnenschoof.

Vaessen besloot zijn petje af te doen voor de goal van Deijl, die had hem immers toch niets geholpen in het eerste kwart van de wedstrijd. Vervolgens drukte Go Ahead flink door en creëerde het de nodige kansen. Vooral Bobby Adekanye dook een aantal keer gevaarlijk op voor het vijandelijke doel, maar hij zag Vaessen zonder pet wel uitstekend redding brengen op zijn inzet.

Net voor rust leek Go Ahead alsnog de 3-1 te kunnen maken. Mats Seuntjens controleerde een bal met zijn arm en kreeg daardoor een strafschop tegen. Willum Willumsson schoot de pingel echter over het doel. Na rust strafte Kramer de laksheid van Go Ahead af door ook zijn twaalfde van het seizoen te maken. Deze was een stuk minder mooi, maar net zo belangrijk. Hij ontving de bal na een chaotische situatie en schoot de 2-2 binnen.

Ook in de tweede helft waren de grootste kansen voor Go Ahead. Bas Kuipers werd tien minuten voor tijd al heel gevaarlijk, maar hij zag zijn inzet van dichtbij ternauwernood gekeerd worden door Vaessen. Diep in de blessuretijd was het alsnog raak voor Go Ahead. Isac Lidberg kopte een hoge bal richting goal en werkte vervolgens zelf de rebound binnen. Daardoor is het gat naar de degradatiezone nu dermate groot dat Go Ahead niet meer rechtstreeks kan degraderen. Nacompetitie is nog wel mogelijk.