Diego Costa verkiest Spaans elftal boven team van Brazilië

Brazilië kan op het WK van volgend jaar in eigen land niet beschikken over Diego Costa. De geboren Braziliaan heeft bekend gemaakt dat hij wil uitkomen voor de Spaanse nationale ploeg, waar hij de concurrentiestrijd aangaat met enkele spitsen van wereldformaat.

Diego Costa verkiest Spaans elftal boven team van Brazilië

Diego Costa maakt sinds het vertrek van Radamel Falcao naar AS Monaco furore als de nieuwe aanvalsleider van Atlético Madrid. Dit seizoen was de 25-jarige aanvaller al goed voor elf goals in de Primera División en twee in de Champions League.

Diego Costa hier in nog actie namens Brazilië in de vriendschappelijke interland tegen Rusland
Diego Costa hier in nog actie namens Brazilië in de vriendschappelijke interland tegen Rusland

Met die prestaties wekte hij de aandacht van Vicente del Bosque, de bondscoach van Spanje. Hoewel Diego Costa op 7 oktober 1988 in het Braziliaanse Lagarto ter wereld kwam, kan hij ook voor La Roja uitkomen omdat hij al sinds 2007 onder contract staat in Madrid.

Omdat hij daardoor de Spaanse nationaliteit heeft aangenomen en voor Brazilië slechts twee interlands speelde, die door hun vriendschappelijke aard niet bindend waren, kan Spanje volgend jaar zomer over de 1 meter 88 lange spits beschikken bij het verdedigen van de wereldtitel.

Wil Diego Costa daar als basisspeler aan bijdragen, dan zal hij moeten afrekenen met een imposante rij concurrenten. Fernando Llorente, Álvaro Negredo, Roberto Soldado, Fernando Torres en David Villa kregen in recente jaren allen een kans als centrumspits, maar Del Bosque is nog altijd op zoek naar het ideale eindstation voor het Spaanse tici-taca-voetbal.

Dat Diego Costa nu geldt als een voorname kandidaat om Spanje in Brazilië van doelpunten te voorzien, mag een verrassing heten. Tot vorig seizoen verhuurde Atlético de Braziliaan steevast aan kleinere Spaanse clubs. Na een jaar als partner van Falcao te hebben gefungeerd heeft hij zich nu in korte tijd echter ontpopt als de meest trefzekere spits op de Spaanse velden.

Voor Brazilië is de afwijzing van Diego Costa een hard gelag. Bondscoach Luiz Felipe Scolari liet al weten hem in november te willen oproepen voor de oefeninterlands tegen Chili en Honduras. Met verder spitsen als Fred, Jô, Leandro Damião en Alexandre Pato was Diego Costa van dat vijftal de enige die momenteel furore maakt op de Europese velden. Scolari moet nu met lede ogen toezien hoe Diego Costa op 19 november tegen Zuid-Afrika voor Spanje kan debuteren.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen