DFB reageert in statement op beschuldigingen van gestopte Özil

De Duitse voetbalbond (DFB) heeft maandagmiddag middels een statement gereageerd op het afscheid van Mesut Özil als international. Het presidium van de DFB zegt het besluit te betreuren en te respecteren en verwerpt de beschuldiging van racisme.

DFB reageert in statement op beschuldigingen van gestopte Özil

Volgens Özil racistische en respectloze uitlatingen van DFB-voorzitter Reinhard Grindel (foto) waren voor de 92-voudig international een belangrijke reden een punt achter zijn loopbaan bij Die Mannschaft te zetten. De DFB kan zich niet vinden in enkele statements van Özil, maar 'weigert uit respect voor een gewaardeerde international' commentaar te geven. De bond houdt vol dat alle medewerkers zich inzetten voor integratie in het Duitse voetbal.

Wel geeft de DFB toe dat het deels schuldig is aan het escaleren van de ophef die ontstond door de foto van Özil met de Turkse president Erdogan, waarop ook collega-international Ilkay Gündogan stond. 'Dat de DFB daar ook een bijdrage aan heeft geleverd, geven we zelfkritisch toe. En dat Mesut Özil als doelwit van racisme het gevoel heeft dat hij niet voldoende is beschermd, zoals bij Jérôme Boateng het geval was, betreuren we.'

Ook vindt het bondsbestuur het spijtig dat Özil naar aanleiding van de kwestie op 29-jarige leeftijd al stopt als international. 'Hij heeft bijgedragen aan een succesvol tijdperk, op en buiten het veld. Hij heeft een beslissende rol gehad in de wereldtitel van Duitsland in 2014, daarvoor is de DFB hem erg dankbaar. De DFB had graag gezien dat Mesut Özil nog deel uit had willen maken van het team. Helaas heeft hij anders besloten. De DFB respecteert dat.'

Merkel
Eerder deze maandag reageerde bondskanselier Angela Merkel via een woordvoerder ook al op de kwestie. Merkel zei zijn beslissing te respecteren en nam het voor de spelmaker van Arsenal op. 'Özil is een geweldige voetballer en heeft veel gedaan voor het nationale team. We moeten zijn beslissing respecteren.' Bayern München-president Uli Hoeness was minder te spreken over Özil, die vanuit andere hoek wel op begrip kon rekenen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen