Deze elf klasbakken heeft Spanje niet nodig op het EK

Reacties

Als titelhouder is Spanje automatisch een belangrijke kandidaat voor de eindzege op het EK. Die favorietenstatus groeit alleen maar als je bekijkt welke topspelers bondscoach Vicente del Bosque heeft gepasseerd.

Deze elf klasbakken heeft Spanje niet nodig op het EK

Doel: Pepe Reina
Kende bij Napoli een van de sterkste seizoenen van zijn loopbaan. Toch hoefde de voormalige doelman van Barcelona, Villarreal, Liverpool en Bayern München niet op te draven. Mer Iker Casillas, David De Gea en Sergio Rico heeft Del Bosque immers drie topkeepers tot zijn beschikking. Reina (33 interlands) speelde in 2014 voor het laatst voor La Roja.

Rechtsback: Nacho Monreal
Verdediger van Arsenal, die dit seizoen liefst 37 van de 38 competitieduels speelde voor de nummer twee van de Premier League. Kan uit de voeten in de hele defensie, maar speelt het liefst linksback. Bezit met zijn dertig jaar een schat aan ervaring, maar Del Bosque had de linkspoot niet nodig. De zestienvoudig international kreeg in 2013 zijn laatste uitnodiging.

Centrumverdediger: Javi Martínez
Door blessures speelde Martínez (27) slechts zestien competitieduels voor Bayern München, maar in de slotfase van het seizoen liet de verdediger annex middenvelder zien fit te zijn. Heeft achttien interlands achter zijn naam en behoorde tot de WK-selecties van 2010 en 2014 en EK selectie van 2012, maar Del Bosque zag geen reden de ex-speler van Athletic de Bilbao op te bellen.

Centrumverdediger: Raúl Albiol
Nog zo'n centrale verdediger met een schat aan ervaring bij grote Europese clubs. De dertigjarige Albiol is al drie seizoenen lang een steunpilaar bij Napoli, maar Del Bosque kon het niet bekoren. Hij nodigde de voormalige speler van Real Madrid, die liefst vijftig interlands achter zijn naam heeft en sinds 2008 op alle grote eindronden present was, in 2015 voor het laatst uit.

Raúl Albiol duelleert tijdens Nederland - Spanje van 31 maart 2015 (2-0) met Bas Dost.
Raúl Albiol duelleert tijdens Nederland - Spanje van 31 maart 2015 (2-0) met Bas Dost.

Linksback: Juan Bernat
Kan de gehele linkerflank bestrijken en heeft ondanks zijn relatief jonge leeftijd al een schat aan ervaring, maar Juan Bernat (23) kreeg geen telefoontje van de bondscoach. Op de linkerflank krijgen Jordi Alba en César Azpilicueta de voorkeur boven de speler van Bayern München, die zeven interlands speelde en vorig jaar nog opgeroepen werd voor enkele EK-kwalificatieduels.

Verdedigende middenvelder: Gabi
Al jaren een van de beste spelers van Atlético Madrid, maar Gabi werd nog nooit (!) opgeroepen voor La Roja. De balafpakker past niet in de spelopvatting van Del Bosque en moet gezien zijn leeftijd (32) er rekening mee houden dat zijn kansen op een interlandloopbaan definitief verkeken zijn. Del Bosque riep in plaats van hem Sergio Busquets en Bruno op.

Rechtshalf: Isco
Een voetballer die waarschijnlijk door alle andere EK-deelnemers zou worden opgeroepen. Del Bosque gaf Isco (25) vaak het vertrouwen in de kwalificatiereeks, maar slachtofferde de technicus voor de eindronde. Het heeft waarschijnlijk te maken met zijn veelvuldige reserverol bij Real Madrid, maar ook met die stevige concurrentie van Andrés Iniesta, Cesc Fabregas, David Silva en Thiago Alcântara.

Isco in duel met de Roemeen Gabriel Torje.
Isco in duel met de Roemeen Gabriel Torje.

Linkshalf: Saúl
Hij beleefde dit seizoen zijn definitieve doorbraak bij Atlético Madrid en speelde zich in de kijker bij het mondiale voetbalpubliek met zijn schitterende goal in de halve finale van de Champions League tegen Bayern München. Saúl behoorde tot de voorselectie, maar viel net als Isco op het laatste moment af. Een schrale troost voor Saúl, die nog op zijn interlanddebuut wacht, is dat zijn kans gezien zijn leeftijd (21) nog wel gaat komen.

Rechtsbuiten: Juan Mata
Werd in 2010 wereldkampioen met Spanje en won twee jaar later het EK en zou met 28 jaar nu in de kracht van zijn leeftijd moeten verkeren. Mata moet het EK echter vanaf de bank te bekijken. Die in zijn woonkamer welteverstaan. Del Bosque liet Mata (veertig caps) afvallen vanwege zijn matige jaar bij Manchester United. Zijn laatste interlands dateren van 2014.

'Ja schat, boek die vakantie maar. Ik ben niet opgeroepen.'
'Ja schat, boek die vakantie maar. Ik ben niet opgeroepen.'

Spits: Diego Costa
De Spaanse bond deed er in 2014 alles aan om ervoor te zorgen dat Braziliaan Diego Costa tot Spanjaard zou worden genaturaliseerd. Het lukte, maar twee jaar later heeft Del Bosque de straatvechter annex spits van Chelsea al niet meer nodig. Te weinig gepolijst en bovendien uit vorm, luidt het oordeel. De tienvoudig international, die in 2015 nog wel een paar keer werd opgeroepen, moest het afleggen tegen Aritz Aduriz en Álvaro Morata.

Linksbuiten: José Callejón
Bereikte als vleugelspeler voor het derde seizoen op rij de dubbele cijfers qua doelpunten bij Napoli, maar heeft een hervatting van zijn interlandcarrière waarschijnlijk al tijden uit zijn hoofd gezet. Callejón (29) speelde in 2014 de laatste van zijn twee interlands.

Reservebank: Fernando Torres, Santi Cazorla, Borja Valero, Denis Suárez, Paco Alcácer, Alberto Moreno.

De Spaanse EK-selectie

Doel: Iker Casillas (FC Porto, Por), David de Gea (Manchester United, Eng), Sergio Rico (Sevilla).

Verdediging: Gerard Piqué, Jordi Alba, Marc Bartra (allen Barcelona), Sergio Ramos (Real Madrid), Juanfran (Atlético Madrid), César Apzilicueta (Chelsea, Eng), Mikel San José (Athletic Bilbao), Héctor Bellerín (Arsenal, Eng).

Middenveld: Bruno (Villarreal), Sergio Busquets (Barcelona), Thiago Alcántara (Bayern München, Dui), Andrés Iniesta (Barcelona), David Silva (Manchester City, Eng), Cesc Fabregas (Chelsea, Eng), Koke (Atlético Madrid) .

Aanval: Pedro (Chelsea, Eng), Aritz Aduriz (Athletic Bilbao), Nolito (Celta de Vigo), Álvaro Morata (Juventus, Ita), Lucas Vázquez (Real Madrid).

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.