Deschamps verklaart oproep voor piepjonge PSG-parel Zaïre-Emery

Reacties

Bondscoach Didier Deschamps van Frankrijk heeft het zeventienjarige toptalent Warren Zaïre-Emery voor het eerst bij de Franse selectie gehaald. De middenvelder van Paris Saint-Germain breekt dit seizoen door als basisspeler.

Deschamps verklaart oproep voor piepjonge PSG-parel Zaïre-Emery
© Pro Shots

In een elftal vol met sterspelers kreeg Zaïre-Emery vorig seizoen al regelmatig speeltijd in Parijs, dit seizoen speelde hij nagenoeg alles in de basis bij PSG. De middenvelder komt uit de eigen jeugdopleiding en speelde jarenlang in de vertegenwoordigende jeugdelftallen van Frankrijk. Vorig jaar won hij nog het EK met Frankrijk Onder-17, door Nederland te verslaan. Zaïre-Emery speelde de gehele finale.

Deschamps acht hem nu klaar voor het grote werk, vertelde de bondscoach tijdens een persmoment. 'Wat hij bij zijn club laat zien op jonge leeftijd, demonstreert zijn enorme potentie en zijn volwassenheid die hij al heeft op zeventienjarige leeftijd. Dit is natuurlijk een grote stap in zijn carrière. Het gaat allemaal heel snel voor hem, maar hij heeft de kwaliteiten om met al deze verantwoordelijkheden om te gaan.'

Henry
Thierry Henry, sinds kort bondscoach van Jong Frankrijk, is uiteraard blij dat zijn pupil de stap naar de A-ploeg maakt. 'Ik kreeg een grote glimlach toen Deschamps mij op de hoogte bracht. Hij verdient het op basis van zijn prestaties en wat hij buiten het veld doet', zei de voormalige aanvaller tegen L'Équipe. 'Hij is op deze leeftijd al een van de beste spelers van PSG. Bravo voor hem en zijn ouders!'

Zaïre-Emery maakt zodoende de eindfase van de EK-kwalificatieperiode mee. Frankrijk is al verzekerd van een plek op het EK van 2024, het land staat momenteel zes punten boven Nederland. Zaïre-Emery debuteert mogelijk op 18 november, als Frankrijk tegenover Gibraltar staat. Anders is de volgende (en laatste) kans in de komende interlandperiode uit tegen Griekenland op 21 november.

Als hij inderdaad zijn debuut maakt in deze interlandperiode, zijn er slechts vier spelers in de Franse geschiedenis die op jongere leeftijd debuteerden dan Zaïre-Emery, dat waren allemaal voetballers die nog voor de uitbraak van de Eerste Wereldoorlog actief waren. In 2020 debuteerde Eduardo Camavinga ook op zeventienjarige leeftijd, hij was toen een maand ouder dan Zaïre-Emery nu is.

De volledige selectie van Frankrijk

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Speler Debuutjaar Leeftijd bij debuut
Jean-Marie Barat 1909 16 jaar, 9 maanden en 6 dagen
Julien Verbrugghe 1906 16 jaar, 10 maanden en 5 dagen
Maurice Gastiger 1914 17 jaar, 5 maanden en 5 dagen
Charles Wilkes 1905 17 jaar, 8 maanden en 9 dagen
Warren Zaïre-Emery 2023 17 jaar, 8 maanden en 10 dagen*

*Mits Zaïre-Emery debuteert tegen Gibraltar

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.